Sign In

VTT teki VM:lle taustaselvityksen, ei verotusehdotusta

9.9.2010

Tutkijat riippumattomia asiantuntijoita

Eilen ja tänään mediassa esillä ollut polttoaineiden verotusehdotus ja siinä yhteydessä VTT:hen liitetyt väitteet vaativat tarkennusta.

Valtiovarainministeriö pyysi VTT:ltä taustaselvitystä, jossa tarkasteltaisiin erilaisia lämmityspolttoaineiden veromalleja. Selvityksessä otettaisiin samalla huomioon veromuutoksien vaikutukset polttoaineiden hintaan ja kilpailukykyyn pidemmällä aikavälillä. VTT teki asiasta laajan selvityksen, ei verotusehdotusta.  Selvitykseen valittiin toimeksiannon mukaisesti veromalleja niin, että niillä pystyttäisiin vaikuttamaan ilmastotavoitteisiin ja turvaamaan verokertymä.

Gasum Oy:n konsulttiyhtiö Pöyryltä tilaama selvitys on rajatumpi. Se käsittelee puun, kivihiilen, turpeen ja maakaasun kilpailukykyä vuonna 2011 pääkaupunkiseudun ja Tampereen voimalaitoksissa.

Uutisoinnissa on esitetty myös väitteitä VTT:n teknologiajohtaja Satu Helysen sidoksista turvelobbaukseen. Satu Helynen on kansainvälisen turveyhdistyksen eli International Peat Societyn (IPS) hallituksen jäsen. IPS on tieteellis-tekninen voittoa tuottamaton yhdistys. IPS ei ole edunvalvontajärjestö eikä tee vaikuttamistyötä.

Tieteeseen kuuluu yleensä kotimainen ja kansainvälinen verkottuminen ja yhteydenpito tutkijoiden ja asiantuntijoiden kesken. VTT:läisiä kuuluu useihin eri tieteellisiin järjestöihin.

VTT on erittäin tarkka lausunnoistaan ja siten omien asiantuntijoidensa tieteellisestä puolueettomuudesta. VTT:n tutkimukset perustuvat monialaiseen osaamiseen ja useiden tutkijoiden yhteistyöhön eivätkä perustu yhden henkilön mielipiteisiin.

 

Ota yhteyttä