Sign In

VTT tutkii yhden maailman vanhimmista oluista

8.2.2012

Ahvenanmaa kiinnostunut uudelleentuotannosta

Ahvenanmaan saaristossa sukellettiin kesällä 2010 hyvin säilyneitä shampanjapulloja ja viisi olutpulloa todennäköisesti 1800-luvun alkupuoliskolla uponneen laivan hylystä. VTT selvittää, millaisella reseptillä olut on valmistettu ja millaisella hiivalla käymisprosessi tapahtunut. Kyse on yksi maailman vanhimmista säilyneistä oluista, jonka uudelleentuotanto kiinnostaa Ahvenanmaan maakuntahallitusta.

Ahvenanmaan maakuntahallitus on toimittanut yhden sukelletuista olutpulloista VTT:lle, jossa sen analysointi on juuri käynnistynyt. VTT tutkii, mitä mikrobeja - esimerkiksi hiivaa tai maitohappobakteereja - oluessa on tallella. DNA-analyysien avulla on mahdollista tutkia myös kuolleita soluja. Tämän lisäksi VTT selvittää kemiallisten analyysien avulla, millaisia raaka-aineita oluen valmistuksessa on käytetty.

”Meistä on erittäin mielenkiintoista tutkia, millaista hiivaa käytettiin 1800-luvun alussa ja millainen olut oli laadultaan. Oliko se kenties hyvinkin vahvaa ja kitkerää? Hiivan roolia ei oluen valmistuksessa vielä 1800-luvun alussa ymmärretty”, toteaa VTT:n asiakaspäällikkö Annika Wilhelmson.

"Ensisijaisesti haluamme analysoida pullojen sisällön. Sen jälkeen toivomme pystyvämme luomaan alkuperäisen reseptin uudelleen, jotta sitä voidaan käyttää oluen valmistuksessa", sanoo Ahvenanmaan maakuntahallituksen osastopäällikkö Rainer Juslin.

VTT:llä on vuosikymmenien kokemus mallas- ja panimotutkimuksista. Projektissa hyödynnetään muun muassa VTT:n proteomiikka- ja DNA-asiantuntemusta.

Tutkimustulokset valmistuvat toukokuussa 2011. VTT laatii tuloksista aikanaan tieteellisen artikkelin.

MEDIAMATERIAALI

Kuva 1

Kuva 2

Kuva 3

Kuva 4

Kuva 5

Kuva 6

Video

Esitykset

Rainer Juslin

Annika Wilhelmson & John Londesborough