Sign In

VTT vauhdittaa lääkekehitystä entistä tehokkaammalla mikrosirutekniikalla

20.4.2011

Solubiologian alalla käytettävä tehokas geenihiljennysteknologia, RNA-interferenssi, on mullistanut geenituotteiden funktionaalisen tutkimuksen viimeisen 10 vuoden aikana. VTT on kehittänyt menetelmän, jossa yhdellä mikrosirulla voidaan samanaikaisesti seuloa peräti kymmenien tuhansien geenien toimintoja hyödyntäen RNA-interferenssiä. Perinteisillä menetelmillä yhdellä mittalevyllä seulotaan muutamien satojen geenien toimintoja ja siksi uusi menetelmä tulee edistämään VTT:n kaupallista tarjontaa lääkekehityksen alueella.

”Olemme testanneet menetelmää VTT:llä jo lähes sadassa mallisyöpäsolulinjassa ja todenneet sen tehokkaaksi ja luotettavaksi. Sovelluskohteena on ollut erityisesti VTT:n rinta- ja eturauhassyöpätutkimukset”, toteaa menetelmän kehittäjä, VTT:n tutkija Juha Rantala.

Menetelmän etuna on suuri näytemäärä, mikä säästää kustannuksia ja henkilöresursseja sekä nopeuttaa huomattavasti tutkimustyötä. Tutkimustulokset on julkistettu maaliskuussa 2011 geenitutkimuksen menetelmiin erikoistuneessa BMC Genomics -julkaisusarjassa.

Miniaturisoidut, geenien toimintaa analysoivat mikrosolutekniikat ovat olleet VTT:n lääkekehitystyössä jo muutaman vuoden sekä merkittävä tutkimustyökalu että kehityskohde. VTT:n tutkijat käyttävät uutta ultratehoseulontateknologiaa selvittäessään, miten geenit säätelevät elimistön solujen toimintoja yksin tai geeniryhminä ja miten geenien toiminta edistää terveyttä tai aiheuttaa sairauksia. Hiljentämällä geenejä RNA-interferenssitekniikalla voidaan pysäyttää tietyn geenin toiminta ja estää sen lopputuotteen, valkuaisaineen, tuotanto. RNAi-tekniikkaa voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti hyödyntää myös sairauksien diagnosoinnissa ja hoidoissa.

VTT:n kehittämää ainutlaatuista menetelmää sovelletaan pääasiassa geenien toiminnan genominlaajuisessa analysoinnissa, mikä aikaisemmin on ollut hyvin kallista tutkimustoimintaa. Uuden teknologian uskotaan nyt antavan VTT:lle kilpailuedun genomitutkimuksessa. Muita sovelluskohteita voivat olla esimerkiksi geenien ja lääkkeiden yhteisvaikutusten selvittäminen, mikä kiinnostaa erityisesti lääketeollisuutta. VTT:n tutkijat ovat aiemmin hyödyntäneet menetelmää myös rintasyöpäsolujen solunjakautumista selvittäneessä tieteellisessä julkaisussa. Menetelmän uskotaan edistävän merkittävästi VTT:n kaupallista toimintaa lääkeyritysten kanssa.

Viite: Juha K Rantala, Rami Mäkelä, Anna-Riina Aaltola, Petra Laasola, John-Patrick Mpindi, Matthias Nees, Petri Saviranta and Olli Kallioniemi. A cell spot microarray method for production of high density siRNA transfection microarrays. BMC Genomics 2011, 12:162doi:10.1186/1471-2164-12-162.  http://www.biomedcentral.com/1471-2164/12/162

KAAVIO VTT:N MIKROSIRUTEKNIIKASTA

 

 

Ota yhteyttä