Sign In

VTT vie ekokampuksen Kiinaan

16.4.2014

 
Julkisen sektorin rakennuskannassa 15 - 20 % energiatehokkuuspotentiaali

VTT aloittaa hankkeen, jonka tavoitteena on suomalaisen rakennetun ympäristön energiatehokkuusosaamisen vienti Kiinaan. VTT on luonut Kiinaan kahdeksan yliopiston verkoston, jolle ryhdytään tarjoamaan pääkaupunkiseudulla sijaitsevalla Otaniemen ekokampuksella kehitettyjä toimintamalleja. Otaniemen tulosten perusteella julkisen sektorin rakennusten taloudellisesti hyödynnettävissä oleva energiansäästön potentiaali on keskimäärin 15 - 20 prosenttia. Kiinassa se on todennäköisesti vielä enemmän. Projektin pääkumppanina on Shanghaissa sijaitseva Tongjin yliopisto.

”Me näemme yliopistot portteina niitä ympäröivän alueen bisnekseen”, VTT:n erikoistutkija Janne Peltonen sanoo. ”Tongjin yliopisto on yksi ekokampus-ajattelun edelläkävijöistä Kiinassa.”

Peltonen on erikoistunut vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen. Otaniemen ekokampukselle on asennettu 10 000 datapistettä, joiden tuottamien tietomassojen päälle kehitetään uudentyyppisiä kiinteistön etähallintapalveluja, kuten monitorointipohjaista toimivuudenvarmistusta (Monitor Based Commissioning, MBCx).

Markkinoilla on runsaasti erilaisia etähallinnan palveluja, mutta niiden kehitys on Peltosen mukaan vasta varhaisessa vaiheessa.

”Dataa kerätään valtavia määriä, mutta kukaan ei oikein tiedä, mitä datalla pitäisi tehdä. Etähallintafirmoilla on teknistä asiantuntemusta, mutta liian vähän analysointikapasiteettia. Tiedolla johtamisen palveluja ei ole.”

Kesäkuussa 2012 käynnistetyssä Otaniemen ekokampushankkeessa on kartoitettu kahdeksan pilottikohdetta, joiden energiansäästön potentiaali on keskimäärin 15 prosenttia. Osa säästöstä saavutetaan ilman kustannuksia, pelkästään säätämällä olemassa olevia järjestelmiä, kuten ilmastointikoneen aikaohjausta. Loput saadaan investoinneilla, joiden takaisinmaksuaika on lyhyt ja tuotto korkea.

Janne Peltonen uskoo Otaniemessä ja muissa vastaavissa hankkeissa kertyneen kokemuksen perusteella, että julkisen sektorin rakennusten taloudellisesti hyödynnettävissä oleva energiansäästön potentiaali on Suomessa keskimäärin 15 -20 prosenttia. Kiinassa potentiaali on todennäköisesti vielä korkeampi.

”Rakennuskanta uusiutuu länsimaissa vain 1-1,5 prosentin vuosittaista vauhtia”, Peltonen sanoo. ”Uudisrakentamisen vaikutus on siksi marginaalinen, kun ilmastonmuutosta halutaan torjua. Potentiaali on vanhoissa rakennuksissa. Sinne meidän pitää tähdätä.”

Ota yhteyttä