Sign In

VTT yhdisti kännykän ja mikroskoopin

29.9.2011

Ensimmäiset mallit markkinoille vuoden alusta

Kännykkämikroskoopilla millimetrin sadasosan tarkkuuteen: VTT on kehittänyt kamerakännykkään liitettävän optisen lisälaitteen, joka muuttaa puhelimen tehokkaaksi mikroskoopiksi. Sillä päästään peräti alle millimetrin sadasosan tarkkuuteen asti. Laitteesta hyötyvät mm. painoteollisuus, kuluttajat, turvallisuus- ja jopa terveydenhuoltoala. Uusi suomalaisyritys KeepLoop Oy ja VTT ovat jo kaupallistamassa laitetta. Ensimmäiset teolliset sovellukset ja kuluttajamallit tulevat markkinoille ensi vuoden alussa.

Laitteen toiminta perustuu LED-valon ja linssin yhteisvaikutuksesta aikaansaatuun kuvanmuodostukseen. Sillä voidaan tutkia mikroskooppimittakaavassa erilaisia pintoja ja rakenteita, joista voidaan taltioida kännykkään terävä ja hyvälaatuinen kuva ja lähettää kuvaviestinä eteenpäin.

Kännykkä muuntuu pikamikroskoopiksi siten, että kameran oman linssin eteen sijoitetaan puhelimeen magneetilla kiinnittyvä, litteä mikroskooppimoduuli. Se mahtuu käyttäjän taskuun helposti kännykän kanssa toisin kuin putkimaiset mikroskoopit.

Kännykkämikroskoopin muovinen makrolinssi suurentaa kohteen tehokkaasti. Kameran näkökenttä on 2 x 3 millimetriä. Linssin ulkoreunalle on upotettu ledejä, joilla kohde voidaan valaista eri kulmista. Useista eri kulmista valaistujen kuvien avulla voidaan kännykällä mm. muodostaa pinnan 3D-topografiakartta. Kartan 3D-tarkkuus on alle millimetrin sadasosa.

Tuotteen kilpailuetu perustuu uuden sukupolven linssiteknologiaan, kompaktiin ja käyttäjäystävälliseen rakenteeseen mobiililisälaitteena sekä räätälöitäviin lisäominaisuuksiin.

Pintojen ja ympäristön tarkasteluun, turvallisuuteen, terveydenhuoltoon ja peleihin

Kännykkämikroskooppi soveltuu myös pinnanmuodostuksen tutkimiseen erityisesti painoteollisuudessa osana laadunvarmistusta sekä kenttäolosuhteissa. Turvallisuusalalla laitetta voidaan käyttää esimerkiksi mikrokoodin lukemiseen erilaisissa logistisissa järjestelmissä. Samoin laite sopii turvamerkintöjen tarkasteluun ja tuotteen aitouden varmistamiseen brandin suojelussa. Mikroskooppilaitteen avulla voidaan tunnistaa tuotteen sisältämät piilokuvat, joita paljas silmä ei muutoin havaitse.

Laite soveltuu niin ikään ympäristön seurantaan. Kuluttaja voi käyttää pikamikroskooppia vaikkapa liikkuessaan luonnossa ja tarkastellessaan lähemmin puiden ja kasvien lehtiä tai hyönteisiä. Kännykkämikroskooppi sopii myös tekstiilirakenteiden, hiussäikeiden ja paperin kuiturakenteen yms. tarkasteluun.

Laitetta voidaan lisäksi hyödyntää sosiaalisessa mediassa sekä yhteisölähtöisessä hybridimediassa, jossa tavanomaisia median käyttötapoja on yhdistetty toisiinsa. Myös pelimaailma avaa mielenkiintoisia sovellusmahdollisuuksia kännykkämikroskoopille.

Tamperelainen KeepLoop Oy on uusi innovatiivinen yritys, joka kehittää optoelektronisia lisälaitteita mobiilimaailmaan ja maailmanmarkkinoille. Kohderyhmänä ovat sekä teollisuus että kuluttajamarkkinat. Yhdessä VTT ja KeepLoop tarjoavat asiakkailleen kokonaisuuden, jossa yhdistyvät teknologian sovellusmahdollisuuksien tutkimus ja tuotteistus.


Kuvat

Kännykkämikroskooppi soveltuu pintojen ja ympäristön tarkasteluun, turvallisuuteen, terveydenhuoltoon ja vaikkapa peleihin.

Magneetilla puhelimeen kiinnittyvä mikroskooppimoduuli on litteä, ja se mahtuu käyttäjän taskuun helposti kännykän kanssa.

Mikroskooppikuva verinäytteestä.

Mikroskooppikuva kolikosta ja sormenjäljestä.
Ota yhteyttä