Sign In

VTT yksi vastuullisimmista kesätyöpaikoista

9.10.2019

VTT:n kesätyöntekijöitä melomassa yhdessä

​VTT sijoittui neljänneksi Oikotien Vastuullisin kesäduuni -selvityksen isojen yritysten sarjassa, jossa arvioitiin yhteensä 64 yritystä. VTT:n vahvuuksia ovat inspiroiva työn sisältö ja työyhteisö sekä yhdessä tekeminen.

Oikotien selvityksessä kesätyöntekijät arvioivat työnantajiaan muun muassa työnhakuprosessin, perehdytyksen, työtehtävien mielekkyyden ja tasapuolisuuden perusteella.

– Hyvän kesätyökokemuksen kannalta ratkaisevaa on se, että meillä jokainen saa tehdä merkityksellistä työtä osana mukavaa porukkaa. Me VTT:llä ratkaisemme aikamme merkittävimpiä globaaleja haasteita soveltavan tutkimuksen, tieteen ja teknologian keinoin, joten työtehtävien mielekkyys on taattu tehtäväkuvasta riippumatta. Kun itse työ ja työympäristö ovat mielekkäitä, hyvää kokemusta ei tarvitse hakea vippaskonsteilla, sanoo VTT:n rekrytoinnista ja työnantajamielikuvasta vastaava Iris Lagerström.

Toisaalta myös perusprosessit ovat VTT:llä kunnossa. – Esimerkiksi työnhakuprosessimme on saanut hakijoilta arvosanaksi keskimäärin 8,2/10. Myös perehdytysohjelmamme on kattava ja kesätyöntekijämme käyvät läpi saman ohjelman kuin kaikki muutkin. Tämä välittää tunnetta siitä, että heistä välitetään ja heitä arvostetaan.

Työnantajalupaus korostaa työn mielekkyyttä

VTT julkaisi vuoden 2019 alussa työnantajalupauksensa uusille ja nykyisille työntekijöille. Lupauksen mukaan työntekijät saavat luoda työssään parempaa tulevaisuutta rohkaisevassa ja inspiroivassa työympäristössä. Lisäksi työntekijöiden hyvinvoinnista sitoudutaan pitämään huolta.

VTT:n harjoittelijoiden Ellariina Raution ja Jari Haviston mukaan lupaukset toteutuvat myös käytännössä. Ellariina on ollut harjoittelijana HR:n työhyvinvointitiimissä, ja jatkaa nyt VTT:llä graduntekijänä. Jari on puolestaan työskennellyt tekoälyn algoritmien parissa ja soveltanut niitä kuvankäsittelyyn.

– Jo paikkaa hakiessani koin poikkeukselliseksi, että VTT:llä on oma wellbeing-tiimi ja työhyvinvoinnin edistämiseen on varattu kunnolliset resurssit, Ellariina sanoo. – Käytännössä tämä näkyy monipuolisina hyvinvointipalveluina ja tapahtumina. Hyvinvointikampanjoilla ja asiantuntijaluennoilla työntekijöitä motivoidaan kiinnostumaan hyvinvoinnistaan ja siihen myös annetaan välineitä.

Koko työyhteisöä leimaa intohimo työskennellä yhdessä paremman maailman puolesta. – Työympäristössä on hyvä meininki ja työkavereilta voi huoletta kysyä neuvoa. Tehtäviin myös perehdytettiin huolellisesti. Parasta on minusta ollut, että täällä pääsee itse ihan kunnolla tekemään merkittäviä asioita, Jari sanoo.

Tehtäviä alasta riippumatta

Kesätyöntekijöiksi on VTT:llä saatu tasapuolisesti miehiä ja naisia eri aloilta. Seuraavaksi tavoitteena on edelleen laajentaa tietoisuutta siitä tehtäväkirjosta, joka talossa on tarjolla, niin tutkimuksen kuin muunkin toiminnan puolella, Lagerström mainitsee.

– VTT tunnetaan työpaikkana, jossa pääsee tekemään laadukasta tutkimusta globaalien ongelmien ratkaisemiseksi. Tehtäviä on kuitenkin myös muille kuin tutkijoille: tänä vuonna meillä oli noin 60 kesätyöntekijää, joista yhdeksän työskenteli tukifunktioissa.

Työn tarkoitus motivoi tekijöitä roolista ja yksiköstä riippumatta. – VTT on kiehtova paikka, jossa tehdään arvojeni mukaista työtä ja luodaan uskomattomia asioita. Koen itsekin merkityksellisyyttä siksi, että olen mahdollistamassa tätä ja pidän huolta siitä, että tutkijat jaksavat tehdä tärkeää työtään, Ellariina kiteyttää.

Oikotien Vastuullinen kesäduuni -kampanja haastaa työnantajat tarjoamaan enemmän ja parempia kesätyökokemuksia nuorille. Vastuullisin kesäduuni -kilpailussa palkitaan parhaat kesätyönantajat vuosittain. Tulokset perustuvat kesätyökauden aikana toteutettuun Kesäduunitutkimukseen. Vuonna 2019 kilpailuun osallistui 243 kesätyönantajaa ja kesätyöntekijöiden arvioita saatiin 11 467.

Ota yhteyttä