Sign In

Ympäristötiedosta uusia palveluita

13.10.2010

Siitepölyvaroitus suoraan kännykkään

VTT:n johdolla on kehitetty kuluttajille uusi siitepölyvaroituspalvelu ja ympäristöhavainnointipalvelu. Enää ei esimerkiksi itse tarvitse etsiä siitepölytietoa, vaan olennainen tieto lähetetään oikeaan aikaan sitä tarvitsevalle suoraan kännykkään. Terveyttä ja hyvinvointia edistävällä teknologialla halutaan vastata kuluttajien yhä kasvaviin tarpeisiin.

Kansallisessa EnviTori-hankkeessa on kehitetty siitepölyvaroituspalvelu, joka parantaa muun muassa allergikoiden ja astmaatikoiden elämänlaatua. Palvelu varoittaa siitepölypitoisuuden noususta, jolloin oireita voi helpommin ehkäistä etukäteen. Palvelun käyttäjä saa tekstiviestin järjestelmästä kännykkäänsä aina, kun siitepölytilanteen ennustetaan muuttuvan pahemmaksi. Medixine Oy kehitti palvelun osaksi Terveyskeskus.fi-portaalia, ja sitä pilotoitiin keväällä ja kesällä 2010. Kokeiluun osallistuneista 93 % piti palvelua hyödyllisenä ja 62 % totesi palvelun vaikuttaneen oman allergian hoitoon.

Hankkeessa kehitetyn ympäristön havainnointipalvelun avulla kuka tahansa voi ilmoittaa kännykällä havaintojaan esimerkiksi ilmanlaadusta, veden lämpötilasta ja leväesiintymistä. Palvelun käyttäjät jakavat havaintotiedot kaikkien saataville ja hyötyvät itse muiden tekemistä havainnoista. Tiedot saa näkyviin karttapohjalla internetissä ja ympäristön tilaa koskevia hälytysviestejä voi tilata kännykkään.

Uusien palvelujen lisäksi kehitettiin ympäristötiedon markkinapaikan konseptia, jonka avulla luodaan uutta liiketoimintaa ja toimintamallia ympäristötiedon hallintaan ja jakamiseen. Ympäristötiedon tehokkaampi jakaminen helpottaa ympäristöystävällisempien ja terveyteen vaikuttavien päätösten tekemistä liiketoiminnassa ja ihmisten jokapäiväisessä elämässä.

EnviTori-projekti oli osa Tivit Oy:n eli tieto- ja viestintäteollisuuden strategisen huippuosaamisen keskittymän (SHOK) Flexible Services -tutkimusohjelmaa. Hankkeessa ovat olleet VTT:n lisäksi mukana Ilmatieteen laitos, Medixine Oy, Mittatekniikan keskus (Mikes), Elisa Oyj, Suomen ympäristökeskus (SYKE), Gemic Oy, Green Net Finland ry, HiQ Finland, E.ON Kainuu Oy, Natural Interest Oy, Sokos Hotelli Vuokatti / Osuuskauppa Maakunta sekä Itä-Suomen yliopisto. Tutkimus jatkuu CLEEN Oy:n eli energia- ja ympäristöalan SHOK:in Measurement, Monitoring and Environmental Assessment (MMEA) -tutkimusohjelmassa.

Medixine Oy: www.medixine.com ja  www.terveyskeskus.fi
Ympäristön havainnointipalvelu verkossa: knowledge.vtt.fi/eo
Tivit Oy: www.tivit.fi
CLEEN Oy: www.cleen.fi

Ota yhteyttä