Sign In

Yrittäjien työkyvyttömyysindeksi selville VTT:n mallilla

21.11.2016

​Kuva: Juha Sarkkinen

VTT:n tutkijat Niko Reunanen ja Arttu Lämsä nappasivat Tiedon Data-Driven Business Unit -palkinnon voitokkaalla hyvinvointikonseptillaan Elo Data Science -hackathonissa.

 

Datakilpailun teemana oli yrittäjien hyvinvoinnin parantaminen, jota varten Reunasen ja Lämsän Ask Neurons -tiimi kehitti konkreettisen konseptin ja järjestelmätoteutuksen ennustamaan yrittäjien työkyvyttömyysindeksiä. Kilpaileviin ryhmiin verrattuna tiimi onnistui tuottamaan eniten arvoa datasta.

 

"Määritimme ja sovitimme syvään koneoppimiseen perustuvan matemaattisen mallin, joka laskee yrittäjälle henkilökohtaisen kuntoindeksin numerona yhden ja sadan välillä. Paketoimme kyseisen matemaattisen mallin käytettäväksi järjestelmäksi", Niko Reunanen kertoo.

 

Yrittäjän kuntoindeksillä voidaan myös ennustaa, joutuuko yrittäjä työkyvyttömyyseläkkeelle seuraavana vuonna (indeksi alle 25). Järjestelmä laskee työkyvyttömyysennusteen 60 - 80 %:n tarkkuudella. Näin huonosti voivia yrittäjiä voidaan auttaa etukäteen.

 

Järjestelmä ja sen matemaattinen malli ovat periaatteessa valmiita käytettäväksi, mutta kehitystyölle on silti tilaa, jos esimerkiksi kuntoindeksin laskemisessa halutaan hyödyntää uusia tietolähteitä.

 

"Olemme erittäin tyytyväisiä järjestelmään, kuntoindeksi-konseptiin ja niiden saamaan positiiviseen palautteeseen", Niko Reunanen ja Arttu Lämsä toteavat. (Kuva: Juha Sarkkinen)

(Lataa korkearesoluutiokuva klikkaamalla pikkukuvaa)