Sign In

Elintarvike-, rehu- ja panimotuotteet

 

​​​​​​​

Innovoi uusia tuotteita ja konsepteja kanssamme

VTT kehittää uusia konsepteja elintarvikealalle, rehu- ja panimosektorille, jotta kuluttajalle pystytään tarjoamaan terveellinen, kestävän kehityksen mukainen ja maistuva vaihtoehto. Tarjoamme kaiken kokoisille elintarvikeyrityksille mahdollisuuden hyödyntää pilot-laitteistojamme ja jopa valmiita tuoteratkaisujamme. Yhdistämme tieteen elintarvikkeisiin. Teemme tuotteista herkullisia ja terveellisiä muokkaamalla elintarvikkeen rakennetta entsyymeillä tai mikrobeilla.


Yhdistämällä kehitystyöhömme teknis-taloudelliset laskelmat, kestävän kehityksen mukaisuuden arvioinnin ja aistinvaraisen arvioinnin varmistamme uusien prosessi- ja tuotekonseptien menestyksen.

Terveelliset ja kannattavat tuotteet

Muokkaamalla nykyisiä prosesseja ja tuotteita sekä yhdistämällä niitä uusiin VTT tarjoaa mahdollisuuden edistää terveellisyyttä ja kannattavuutta samanaikaisesti.


Käytä sivuvirtoja raaka-aineena, tee terveellisestä maistuvaa ja säästä tuotantokustannuksissa.​

​ ​​ ​ ​​​ ​ ​​​ ​ ​​​

​​​Ratkaisumme:

Uudet proteiinilähteet ja luonnolliset ravintokuidut

 VTT kehittää uusia kasviperäisiä proteiini-ingredienttejä ja tapoja niiden hyödyntämiseksi elintarviketuotteissa. Kasviproteiineja voidaan hyödyntää myös erityisruokavaliota noudattaville suunnitelluissa tuotteissa ja valmistaa uusia maidottomia, munattomia tai gluteenittomia tuotteita.

 

​​​​Tulevaisuuden elintarvike­ingredientit

VTT:llä olemme keskittyneet erityisesti uudentyyppisten kasviperäisten proteiinien sekä luonnollisten ravintokuitujen fraktiointiin, rikastukseen ja muokkaukseen.

​ ​​​

Mikrobit apuna prosessoinnissa

Me valikoimme ja karakterisoimme mikrobit sekä suunnittelemme parhaiten toimivat mikrobiseokset.
VTT:n mikrobikokoelmassa (VTT Culture Collection) mikrobit voidaan säilyttää turvassa.

​ ​​​​ ​​​

Kasviperäiset proteiinit

Hyödynnämme vihreitä prosessointiteknologioita ja yhdistämme asiantuntemuksemme fraktioinnissa, mekaanisessa prosessoinnissa sekä entsyymi- ja mikrobityökalujen käytössä kasviproteiinien rikastamiseen eri matriiseista.

​ ​​​

Ravintokuidun ominaisuuksien räätälöinti

Ydinosaamistamme on kyky ymmärtää ja muokata kuitupitoisten materiaalien kemiallisia ja fysikaalisia ominaisuuksia, jotka määrittävät niiden käyttäytymisen, maun ja ulkomuodon elintarvikematriisissa.

​ ​​​​​​

Arvoa elintarvikeketjun sivuvirroista

Meillä on erinomaiset laboratorio- ja pilot-mittakaavan prosessilaitteistot, laaja valikoima omia ja kaupallisia mikrobeja ja entsyymejä, monipuoliset analyysimahdollisuudet sekä osaava henkilökunta T&K-töiden toteutukseen.

​ ​​​

​​​​Proteiinintuotto

VTT kuuluu maailman johtaviin tutkimuslaitoksiin Trichoderma reesei -rihmasienen kehittämisessä proteiinintuottoisäntänä.

​ ​​​

​​​​Kasvibiotekniikka

Tuotteiden kehittämisessä voidaan hyödyntää metabolian muokkausta soveltaen synteettisen biologian mahdollisuuksia sekä laaja-alaista kemiallista karakterisointia uusimman teknologian mukaisilla laitteillamme.

​ ​​​

​​ 

 Houkutteleva, terveellinen ja turvallinen elintarvike 

 VTT auttaa suunnittelemaan uusia elintarvikeingredienttejä ja – tuotteita, joilla on erinomaiset aistinvaraiset ja ravitsemukselliset ominaisuudet. Haluaisitko alentaa rasvapitoisuutta tai lisätä tuotteeseesi proteiinia tai ravintokuitua muuttamatta suutuntumaa ja makua? VTT voi auttaa!

  ​​​

​​​​Elintarvikkeiden ominaisuuksien räätälöinti

Kehitämme innovaatioita elintarviketeollisuuden tarpeisiin yhdistämällä entsyymi- ja mikrobiavusteisen bioprosessoinnin jauhatus-, fraktiointi- ja ekstruusiotekniikoiden kanssa.

​ ​​​

Ravitsemuksellisten ominaisuuksien arviointi

Keskeistä osaamistamme on ruoansulavuusmallien kehittäminen ja soveltaminen, kasviperäisten yhdisteiden vapautumisen ja rakenteellisten muutosten arvioiminen.

​ ​​​

​​​​Aistittavien ominaisuuksien räätälöinti ja arviointi

Aistittavien ominaisuuksien räätälöinti ja arviointi perustuu tietämykseen houkuttelevien elintarvikkeiden suunnittelemisesta: myös terveellisen tulee olla maukasta. 

​ ​​​

Elintarvike­turvallisuus

VTT on aktiivinen useilla mikrobiologisen turvallisuuden alueilla: juoma- ja mallasteollisuus, paperiteollisuus ja muut vesi-intensiiviset prosessit, membraanisysteemit, avaruuslennot.

​ ​​​

​​​​Proteiinien muokkaus elintarvike­matriiseissa

VTT:n entsyymiosaaminen kattaa koko ketjun uusien entsyymien kehittämisestä kaupallistettaviin entsyymiavusteisiin elintarvikesovelluksiin asti.

​ ​​​

 

 Tehokkaat panimoprosessit 

 VTT tarjoaa palveluita elintarvike- ja panimoteollisuuden prosessien kustannustehokkuuden parantamiseksi. Prosessidiagnoosin ja laboratorioanalyysien lisäksi voimme varmistaa suosituksemme piloteissamme.

​​​​Elintarvikkeiden ominaisuuksien räätälöinti

Kehitämme innovaatioita elintarviketeollisuuden tarpeisiin yhdistämällä entsyymi- ja mikrobiavusteisen bioprosessoinnin jauhatus-, fraktiointi- ja ekstruusiotekniikoiden kanssa.

​ ​​​​ ​​​​ 

 

Infrastruktuuri ja liiketoiminnan kehittäminen

​​​​Elintarvike- ja panimopilotit

Elintarvikeprosessointipilotit kattavat mallastus ja panimoprosessit, koeleipomon sekä pilot-laitteistot märkä- ja kuivajauhatuksiin, fraktiointiin, kuivaukseen ja ekstruusioon.

​ ​​​

​​​​Biotalouden konseptikehitys ja -evaluointi

VTT:n vahva osaaminen teknologiakehityksessä yhdistettynä organisaation laajalti käytettyihin systemaattisiin arviointi-, simulointi- ja mallinnusmenetelmiin nopeuttaa uusien konseptien kokonaisvaltaista toteutettavuusarviointia.

​ ​​​

et_0477.jpg

Ratkaisumme:

 ​

 

​​Tuoreita ajatuksia

Asiakkaidemme mukaan yhteistyö VTT:n kanssa tuottaa lisäarvoa monin tavoin. Se tuo mukanaan tuoreita ajatuksia, tarjoaa hyväksi havaittuja teknologioita, jotka voidaan räätälöidä heidän nimenomaisiin tarpeisiinsa, ja nopeuttaa kehitys- ja toteutusprosessia.

Miten toimimme

VTT:n kanssa työskentely on erilaista. Sen sijaan että kehittäisimme kaiken sisäisesti tai työskentelisimme omia ratkaisujaan eteenpäin vievien yritysten kanssa, toimimme osana tiimiänne.

Keskustellaan! Kutsumme teidät tapaamiseen kanssamme, jotta voimme paremmin ymmärtää tärkeimmät kohtaamanne haasteet ja miten voimme auttaa teitä ratkaisemaan ne.

Ota yhteyttä!

 

 

 

​​Improvement of satiety-promoting properties

Customer: Mondelēz InternationalVTT Improved satiety properties

Challenge: Improvement of satiety-promoting properties of healthy biscuits using oat fibre

Solution: VTT tested the satiety properties and further developed the product by comparing raw materials and developing recipes and production methods

Key benefits:

 • Recipe and prototype for satiety-promoting healthy biscuits
 • Satiating effects were demonstrated in postprandial setting
   

GO TO SERVICE >>

 

 

 

Maukkaampia kalaruokia terveellisemmin

Asiakas: Hätälä OyVTT Parannus mehukkaampi kalatuote

Haaste: Kehittää terveellisiä ja maistuvia kalatuotteita kuluttajalähtöisemmin ja vähentää suolan käyttöä

Ratkaisu: VTT kehitti Hätälän kalatuotereseptejä tutkimalla eri raaka-aineiden ja tuotantotekijöiden vaikutusta tuotteiden makuun ja rakenteeseen

Hyödyt:

 • Uusissa tuotteissa on parannettu, mehukkaampi koostumus, houkutteleva maku ja matalampi suolapitoisuus
 • Tuloksena: Mehukkaampi kalatuote, jossa parempi maku 

 

 

 

 

High quality xylose from pulp

Customer: Danisco Sweeteners (a DuPont company)VTT Xylose from pulp

Challenge: Extract xylan from pulp, with the aim of producing xylose and xylo-oligosaccharides

Solution: VTT provided pilot facilities and expertise for xylan extraction, developed analytical methods for analysing xylo-oligosaccharides, provided data for the techno-economical evaluation, and conducted a lifecycle analysis

Key benefits:

 • Proven viability of a promising raw material source for xylose
 • Development of a better understanding for optimising the hydrolysis process 


“VTT gave us access to a promising raw material source with high purity for our own piloting. With the help of VTT’s experts and competence we also gained a deeper understanding for optimising our hydrolysis process.”
Hannu Koivikko, Group Manager

 

 

A new, healthy rye snack product with high consumer acceptance

Customer: Ruislandia VTT ruislandia rye snack

Challenge: Choosing the right type of equipment and raw materials

Solution: VTT introduced extrusion as a potential production technology, and helped Ruislandia choose the right type of equipment and start the new process

Key benefits:

 • Process optimisation before investing in new equipment
 • A new rye snack with high fiber and protein content

 

“At VTT, high technological competence is combined with an enthusiastic attitude. VTT has helped us broaden our product portfolio and enter new markets.” Eero Koivisto, CEO, Ruislandia

 

 

Strategic research partnership

Customer: PBL Brewing Laboratory  (enterprise owned by five Nordic malting and brewing companies)VTT PBL Brewing laboratory

Challenge: PBL aims to improve shareholders’ competitive edge through product and technology innovation

Solution: VTT is the strategic research partner of PBL. VTT helps PBL shareholders to improve production efficiency, product quality and sustainability in malt, beer and beverage production

Key benefits:

 • Improved microbiological risk management
 • Promoted efficiency and sustainability in the production chain
 • New tools for quality management
 • Access to multidisciplinary expertise and versatile pilot plant facilities
 • Access to national and international research network

 

"VTT has been our strategic research partner since 1959. They keep us up to date with the newest developments in science, which ensures our position as technology pioneers.” Rauno Sillanpää, Chairman of the Board