Sign In

Ravintokuidun ominaisuuksien räätälöinti

Ymmärrämme kuitupitoisten materiaalien kemiallisia ja fysikaalisia ominaisuuksia

​Ravintokuidun ominaisuuksia muokkaamalla voimme tuottaa uuden sukupolven ravintokuituja: neutraalin makuisia, väriltään vaaleita ja helposti erilaisiin tuotteisiin hyödynnettäviä, siitä huolimatta täysin luonnollisia.

Korkea kuitupitoisuus, luonnonmukaisuus ja terveellisyys ovat kasvavia trendejä. Kuitupitoisiin raaka-aineisiin voidaan tuoda haluttuja funktionaalisia ominaisuuksia luonnonmukaisesti esimerkiksi yhdistämällä mekaaninen prosessointi fermentointiin.

Lisää luonnonmukaista kuitua tuotteisiisi VTT:n avulla!

Olemme auttaneet kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaitamme kehittämään kuluttajia houkuttelevia kuitupitoisia tuotteita, kuten leipiä, välipalatuotteita ja keksejä.

Ravintokuidun prosessoinnin vaikutus rakenteeseen ja tuoteominaisuuksiin

Ydinosaamistamme on kyky ymmärtää ja muokata kuitupitoisten materiaalien kemiallisia ja fysikaalisia ominaisuuksia, jotka määrittävät niiden käyttäytymisen, maun ja ulkomuodon elintarvikematriisissa. Kehitämme kuitupitoisia ingredienttejä ja elintarvikkeita, joilla on erinomaiset teknologiset, ravitsemukselliset ja aistinvaraiset ominaisuudet.

Kuitupitoisten materiaalien liukoisuutta, viskositeettia, vedensidontaominaisuuksia ja partikkelikokoa voidaan muokata erilaisilla entsymaattisilla, mikrobiavusteisilla, termisillä ja mekaanisilla prosessointimenetelmillä. Viimeaikaisia tutkimuskohteitamme ovat olleet ekologinen entsyymiavusteinen prosessointi matalassa vesipitoisuudessa sekä ultrahienon jauhatuksen hyödyntäminen leseiden ja marjafraktioiden teknologisten ja aistinvaraisten ominaisuuksien muokkauksessa.

Prosessointi- ja analyysimenetelmiä molekyylitasolta elintarvikkeiden koetuotantoon

Meillä on erinomaiset laboratorio- ja pilot-mittakaavan prosessointilaitteistot, ja elintarvikepiloteistamme voimme testata ja kehittää esimersiksi leipiä, keksejä, snacktuotteita ja juomia. Analyyttiset menetelmämme ulottuvat kemiallisesta koostumus- ja rakenneanalyysistä fysiologisten vaikutusten, aistinvaraisten ominaisuuksien ja kuluttajien valintojen mittaamiseen.

Ravintokuitu ja kokojyvätuotteet ovat keskeinen VTT:n elintarviketutkimuksen osa-alue. Olemme olleet mukana perustamassa euroopanlaajuista HealthGrain-yhdistystä ja aktiivisesti mukana yhdistyksen toiminnassa. Asiakkaitamme ovat leipomot, myllyt, välipalatuotteiden valmistajat sekä muut elintarvike- ja raaka-ainevalmistajat.

Voimme auttaa myös muita kuin elintarvikealan yrityksiä esimerkiksi kehittämällä sovelluksia kasviperäisten, kuitua sisältävien sivuvirtojen hyödyntämiseen.