Sign In

Arvoa elintarvikeketjun sivuvirroista

Arvioimme,  fraktioimme ja prosessoimme sivuvirtoja uusiksi tuotteiksi

​Elintarvikeketjun sivuvirroille voi tuottaa lisäarvoa tunnistamalla ja rikastamalla niiden arvoyhdisteet: tällöin tuotteen arvo nousee ja jätemäärä sekä ympäristövaikutukset pienenevät.

Elintarvikeketjun sivuvirtojen tunnistaminen raaka-aineeksi ja niiden tehokas käyttö tarjoaa valmistajille uusia raaka-aineita ja laajemman lopputuotevalikoiman.

Onko sinulla sivuvirta, jolla voisit ansaita paremmin? Haluatko löytää uuden, ympäristöystävällisen ja kotimaisen raaka-ainelähteen?

Olemme auttaneet asiakkaitamme arvioimaan sivuvirtojaan ja kehittäneet menetelmiä, joilla niitä fraktioidaan ja prosessoidaan uusiksi tuotteiksi. Olemme valmistaneet asiakkaillemme näytteitä sovelluskokeisiin.

Proteiinia, kuituja ja hiilihydraatteja elintarvikeketjun sivuvirroista

Me kehitämme uusia tehokkaita tapoja elintarvikeketjun sivuvirtojen hyödyntämiseen. Prosessi- ja tuotekehityksen lisäksi voimme auttaa sivuvirtojen hyödyntämismahdollisuuksien arvioinnissa.

Viime aikoina olemme rikastaneet proteiinia ja hydrolysoineet hiilihydraatteja mäskistä, rypsikakusta ja leseestä sekä hyödyntäneet viljan ja marjojen sivuvirtojen ravintokuitua ja bioaktiivisia yhdisteitä. Olemme myös mm. valmistaneet perunankuorista syötävää kalvoa, marjapuristekakusta herkullisia tuotteita ja vähäarvoisesta sivuvirrasta uuden, hyvälaatuisen rehukomponentin. Lisäksi meillä on osaamista lihateollisuuden sivuvirtojen muokkaamisesta erilaisiin sovelluksiin.

VTT:n osaajat ja laitteistot apunasi

Meillä on erinomaiset laboratorio- ja pilot-mittakaavan prosessilaitteistot, laaja valikoima omia ja kaupallisia mikrobeja ja entsyymejä, monipuoliset analyysimahdollisuudet sekä osaava henkilökunta T&K-töiden toteutukseen.
Meillä on hyvät yhteydet moniin muihin tutkimuslaitoksiin ja yliopistoihin. Viimeisen kolmen vuoden ajan olemme koordinoineet laajaa yhteistutkimushanketta APROPOS – Lisäarvoa runsaasti öljyä ja proteiinia sisältävistä teollisuuden sivuvirroista (FP 7 KBBE -2011-5).

Meillä on asiakkaita ja yhteistyötä mm. vilja-, meijeri-, liha-, vihannes-, panimo- ja rehuteollisuudessa.

Monet elintarvikeketjun sivuvirroista voidaan jalostaa käytettäviksi elintarvikkeiden tai rehujen valmistukseen. Ne sivuvirrat, joita ei voida tällä tavoin hyödyntää, voidaan käyttää materiaalien tai bioenergian tuotannossa.