Sign In

Mikrobit apuna prosessoinnissa

Ainutlaatuisia tuotteita luonnollisten mikrobien avulla

​Mikrobit tarjoavat luonnollisen keinon muokata erilaisten biomateriaalien rakennetta ja toiminnallisia ominaisuuksia. Hyvin karakterisoitujen mikrobien avulla voidaan vaikuttaa tuotteiden stabiiliuteen sekä lisätä prosessin ja tuotteiden turvallisuutta. Voimme valikoida yhdessä juuri sinun prosessiisi ja tuotteeseesi soveltuvat mikrobit (bakteerit, hiivat ja homeet). Pidämme myös luottamukselliset mikrobikannat turvassa VTT Mikrobikokoelmassa (VTT Culture Collection). Me tarjoamme apua aina kantojen valinnasta teollisiin sovelluksiin saakka.

VTT mikrobikokoelmaan on tallennettu yli 6000 mikrobikantaa. Toimitamme ja tallennamme vuosittain satoja mikrobikantoja teollisuuden ja tutkimuksen tarpeisiin.

Hyvänmakuisia, terveellisiä ja mikrobiologisesti stabiileja viljauutteita voidaan käyttää uusien juomien valmistuksessa. VTT auttoi Sinebrychoffia kehittämään uudenlaisia tapoja valmistaa juomauutteita alkoholittomien juomien valmistukseen. Ohramaltaan tehokkaalla prosessoinnilla maksimoitiin bioaktiivisten yhdisteiden pitoisuus. Lisäksi hyödynnettiin tarkkaan valikoituja mikrobeja, joiden avulla voitiin tehostaa prosessia, lisätä säilyvyyttä ja parantaa makua.

Mikrobit hyötykäyttöön

Me valikoimme ja karakterisoimme mikrobit sekä suunnittelemme parhaiten toimivat mikrobiseokset.
VTT:n mikrobikokoelmassa (VTTCC) mikrobit voidaan säilyttää turvassa. Kokoelmalla on IDA-status (International Depositary Authority), joka mahdollistaa patenttikantojen tallennuksen Budapest-sopimuksen mukaisesti.
Lisäksi autamme käymisprosessien optimoinnissa, mikrobivalmisteiden muokkaamisessa ja tuotantoprosessien kehittämisessä. Hyödyntämällä huippuluokan pilotlaitteistoja voit varmistaa monitoiminnallisten mikrobien toimivuuden ja tehokkuuden erilaisissa prosesseissa. Me autamme myös yhdistämään mikrobien hyötykäytön muiden fysikaalisten ja kemiallisten prosessointimenetelmien kanssa.

Tällä hetkellä teemme tutkimusta seuraavien aihepiirien parissa:

  • Terveelliset elintarvikejakeet
  • Uudet rehujakeet
  • Terveelliset leipomo- ja välipalatuotteet
  • Idätetyt viljatuotteet ja juomien valmistus.

 

Mikrobikokoelma ja pilot-mahdollisuudet

VTT Mikrobikokoelmamme kasvaa nopeasti ja se on saavuttanut kansainvälistä mainetta. Mikrobikokoelmassa tallennamme mikrobit turvallisesti (-150°C ja kylmäkuivaus). Tarjoamme myös mikrobien identifiointipalvelua. Meillä on erittäin monipuoliset osoitus- ja tunnistusmenetelmät bakteereille, hiivoille ja homeille. Voimme hyödyntää sekä perinteisiä viljelymenetelmiä että uusia molekyylibiologisia työkaluja. VTT:llä on huippuluokan bioreaktorimahdollisuudet sekä laitteistot mikrobituotteiden jälkikäsittelyyn (linkki). Meillä on myös erinomaiset pilotlaitteistot elintarvike- ja juomaprosessien kehittämiseen.

Toimimme aktiivisesti kansainvälisissä teollisuuden ja tutkimuksen verkostoissa kuten:

  • European Culture Collections' Organisation
  • World Federation for Culture Collections
  • European Brewing Convention

 

Olemme viime aikoina toteuttaneet yhteistyöprojekteja biotekniikan sektorin sekä elintarvike-, juoma- ja rehuteollisuuden kanssa.