Sign In

Vaahtorainauksen kehitysympäristö

Tehdään yhdessä seuraavan sukupolven ympäristöystävällisestä teknologiasta yrityksesi kilpailuvaltti!

​VTT:n vaahtorainausosaaminen perustuu useiden vuosien intensiiviseen tutkimukseen, osaaviin asiantuntijoihin ja ainutlaatuisiin laboratorio- ja pilotointiympäristöihin. Parannatpa nykytuotteidesi kilpailukykyä, tehostat prosessejasi uudelle tasolle, osoitat uusien biomateriaalien lisäarvon tuotteissasi tai etsit uusia liiketoimintamahdollisuuksia, tee se yhdessä VTT:n kuituvaahto-osaajien kanssa.

Vaahtorainauksella on mahdollista parantaa monien tuotealueiden resurssitehokkuutta jopa kymmeniä prosentteja. Esimerkkeinä voidaan mainita paperit, kartongit, pehmopaperit, kuitukankaat ja jopa rakennus- ja eritysmateriaalit. VTT:n auttaa asiakkaitaan ottamaan uuden teknologian tehokkaasti käyttöön laboratoriokokeista pilotointiin ja aina tuotantomittakaavan kokeisiin asti.

Nykyään vaahtorainausta hyödynnetään teollisessa mittakaavassa ainoastaan erityiskuitukankaiden valmistuksessa. VTT on yhdessä johtavan laitevalmistajan – Valmetin – kanssa sitoutunut osoittamaan vaahtorainauksen edut myös muille tuotteille aina teolliseen mittakaavaan asti. Tälläkin hetkellä haemme lisäarvoa asiakkaidemme tuotteille pilot-mittakaavassa. 

Säästä raaka-aineita, energiaa ja vettä tai kehitä uutta liiketoimintaa kanssamme

VTT on maailmanlaajuisesti johtava kuituvaahtojen asiantuntija. Maailman ensimmäinen kuituvaahtojen pilottiympäristö käynnistyi VTT:llä 2013, ja jo nyt sillä on osoitettu teknologian hyödyt useille kuitutuotteille. Vaahtorainaus vietiin ideasta pilot-mittakaavaan vain kahdeksassa kuukaudessa, ja alle kahdessa vuodessa ajonopeus nostettiin lukemiin 900 m/min. Ainutlaatuinen osaamisyhdistelmämme kuiduista, kuituvaahtojen reologiasta, vaahto- ja paperinvalmistusprosesseista, materiaalien karakterisoinnista ja tuoteominaisuuksien optimoinnista tarjoaa asiakkaillemme konkreettisen kilpailuedun niiden kehittäessä omaa liiketoimintaansa.

Useat koeajot ovat jo osoittaneet, että vaahtorainauksella on mahdollista:

  1. Tehdä erittäin tasalaatuisia kuitutuotteita (erinomainen formaatio)
  2. Säästää yli 20 % kuivatusenergiaa parantuneen vedenpoiston kautta
  3. Säästää jopa 15–25 % kuituja, ja näin tehdä kevyitä kuitutuotteita ilman merkittäviä laiteinvestointeja.

Ensimmäisessä vaiheessa teknologiaa käytetään parantamaan nykytuotteiden kilpailukykyä ja erottumaan kilpailijoista. Pidemmällä aikavälillä lisäarvoa antaa teknologian joustavuus räätälöidä kestävän kehityksen mukaisia tuotteita ja sopeutua nopeasti markkinoiden muutoksiin.

Ammattitaitoa laboratoriosta pilottimittakaavaan

Vuonna 2014 ympäristöissämme voi tehdä 300 mm leveää, neliömassaltaan 25–200 g/m2 rainaa jopa 1000 m/min. Vaahdon generointi voidaan toteuttaa tankissa tai lähestymisjärjestelmässä. Järjestelmällä voidaan ajaa taso-, kita- ja hybridikonstruktiossa rullia, jotka voidaan kuivata erillisellä kuivaimella. Kattavat ja ainutlaatuiset kuituvaahdoille tehdyt laboratoriomenetelmät toimivat pilotoinnin tukena.

Vaahtoteknologian monikäyttöiset edut on jo todennettu paperille, kartongille, kuitukankaille ja lämpö- ja äänieristeille. Me uskomme, että vaahtorainaus tulee olemaan seuraavan sukupolven teknologia, jolla tehdään monenlaisia kuitutuotteita ympäristöä säästäen.

Vaahtoteknologian patentit ovat vanhentuneet, joten yrityksille ei koidu ylimääräisiä kustannuksia teknologian käyttöönotosta. Toisaalta uskomme, että yritykset voivat patentoida vaahdon käytön omille tuotteilleen. VTT haluaa olla mukana auttamassa yrityksiä rakentamaan niiden omaa, vaahtoteknologiaan pohjautuvaa patenttiportfoliota.