Sign In

Ympäristöystävälliset, kertakäyttöiset kuitukangasrakenteet

VTT:llä on prosesseja ympäristöä säästävien kuitukangasrakenteiden tuottamiseen

​VTT:llä on prosesseja ympäristöä säästävien kuitukangasrakenteiden tuottamiseen: kertakäytön ympäristökuormitusta vähentää siirtyminen uudistuviin ja biohajoaviin raaka-aineisiin sekä entistä resurssitehokkaampiin prosesseihin. 

Yhä uudelleen käytettävät kierrätysmateriaaleista valmistetut tekstiilit tukevat tuotemerkkiä ja vähentävät jätettä.

Jos tarvitset ratkaisuja, käänny VTT:n puoleen. Olemme keskittyneet uusiutuvien kuitujen käsittelyyn ja kierrätykseen. 

Uusia kuitukangastuotteita uusiutuvista ja biohajoavista raaka-aineista hyödyntämällä resurssitehokkaita prosesseja

Kuitukangastuotteiden tuotannossa suositaan uudistuvia ja biohajoavia raaka-aineita. Myös kierrätysmateriaaleja, esim. esikäsiteltyä tekstiilijätettä, voidaan käyttää.

VTT:n osaaminen kattaa resurssitehokkaat kuitukangastuotteiden valmistusprosessit sekä laboratorio- että pilot-mittakaavassa, esim. vaahtorainausteknologiaa käytettäessä pienempi vesi-kuitu-suhde johtaa pienempään vedenkulutukseen (vähemmän jätevettä) ja parantaa kuivumista (vähemmän kuivausenergiaa) perinteisiin menetelmiin verrattuna. Pintaominaisuuksien modifiointiin on saatavilla erilaisia teknologioita, esim. plasmakäsittely (ks. funktionaaliset tekstiilit).  

Materiaalien käsittelykonseptit, kierrätysteknologiat ja tuotteiden tekniset ominaisuudet

Ympäristöystävällisten kuitukangastuotteiden ja resurssitehokkaiden tuotantokonseptien kehittämisen ja toimivuuden osoittamisen lisäksi VTT kehittää tekstiilien kierrätyskonsepteja ja toimintatapoja materiaalien hallintaan. Laboratorio- ja pilot-mittakaavan testausympäristöt ovat käytettävissä materiaalien teknisten ominaisuuksien karakterisointiin ja testaukseen. VTT:llä on yhteydet lukuisiin organisaatioihin, jotka toimivat tekstiilien kierrätyksen, tekstiilijätteen hyödyntämisen ja aihepiiriin liittyvän tutkimuksen parissa Euroopassa. VTT tekee yhteistyötä sekä kansallisen TEXJÄTE- että pohjoismaisen projektin kanssa. Molemmat hankkeet edistävät tekstiilijätteen uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.