Sign In

Puupohjainen tekstiilikuitu

Puupohjainen kuitu toteuttaa kestävän kehityksen periaatteita korvaamalla polyesteri- ja puuvillapohjaisia kuituja

​Uudetyyppiset regeneroidut selluloosakuidut vastaavat tekstiiliteollisuuden kestävän kehityksen vaatimuksiin. VTT on kehittänyt tekniikoita liukosellupohjaisten kuitujen valmistamiseen:

  • Edelleen kehitetty karbamaattitekniikka tarjoaa nyt yhä parempia tuoteominaisuuksia ja korkean hyötysuhteen kemikaalien käytössä.
  • Meillä on valmiudet myös viskoosikuitujen valmistukseen bench scale mittakaavassa esimerkiksi uusien raaka-aineiden evaluoimiseksi. 
  • Kehitämme myös BioCelSol prosessia.

VTT:n karbamaattiteknologia

Karbamaattiteknologiaa on testattu teollisessa mittakaavassa niin valmistuksen kuin sovellusten osalta. Tällä hetkellä puuttuu taho, joka ottaisi haltuun karbamaattiselluloosan valmistamisen esim. sellutehtaan yhteydessä.
Karbamaatin valmistaminen vaatii tietyn investoinnin, mutta nykyisen viskoositehtaan ei tarvitse juurikaan investoida prosessin muutokseen.

Karbamaattiteknologian kehitys alkoi yli kymmenen vuotta sitten teollisen kumppanin kanssa. Olennaista valmistustekniikassa on erittäin korkea sakeus (kap > 50 %) ja liuotinvapaus. Myös kemikaalien (urean) käyttö on pientä ja prosessin hyötysuhde on korkea. Karbamaattiteknologia mahdollistaa muovien sulatyöstön kaltaisen joustavan valmistustekniikan.

Tekniikka on testattu teollisesti sekä karbamaatin valmistamisen että sen soveltamisen osalta kuitu-, kalvo- ja makkarankuoren valmistamiseen.

Viimeisin kehitys on nostanut kuidun lujuuden viskoosin modaalin tasolle ilman erikoiskemikaaleja ja laskenut urean syötön niin alas, että jäännösurean pesua ei tarvita.

Yhteistyökumppanit

Karbamaattiteknologian kehitystyö on tehty teollisten kumppaneitten kanssa. Peruspatentit on haettu vuosina 2002–06. Menetelmän sovellusaluetta on viimeksi laajennettu kierrätyspaperi- ja kartonkimassojen käyttöön raaka-aineena kuidulle.

Tutkimusyhteistyötä on tehty TTY:n eli Tampereen teknillisen yliopiston (laboratoriokehruut ja analytiikka) sekä MTT:n eli Maatalouden tutkimuskeskuksen ja KCL:n eli keskuslaboratorion (analytiikka) kanssa.
Edullisin aloitussovellus on viskoosikuitutehtaan muuntaminen puhtaaseen karbateknologiaan.

Lupaavia sovelluksia (viskoosikorvauksen ulkopuolella) on talteenotto- ja puhdistustekniikassa (esim. raskasmetallit) ja energiatekniikassa (esim. painetun elektroniikan erotinkalvot).