Sign In

Tuotto-organismien kehitys

Kehittämämme tehokkaat ja kestävät tuottoisännät tuovat lisäarvoa asiakkaillemme

VTT on maailmanluokan osaaja mikrobien ja kasvisolujen muokkaamisessa kemikaalien, polttoaineiden ja proteiinien tuottoon. Kehittämämme tehokkaat ja kestävät tuottoisännät tuovat lisäarvoa asiakkaillemme. Kehittämiemme tuottoisäntien avulla saavutettava korkea saanto, prosessien nopeus ja tuottoisäntien kestävyys ovat avaintekijöitä moderneissa bioteknisissä tuottoprosesseissa.

VTT kehitti Mascoma-yhtiölle hiivakannan, joka mahdollistaa selluloosaraaka-aineen hydrolyysin sokereiksi ja samanaikaisen sokerien fermentaation bioetanoliksi. Muokattu hiivakanta pystyy itse tuottamaan hydrolyyttisiä entsyymejä, mikä vähentää merkittävästi prosessiin lisättävien entsyymien määrää.

Molekyyli- ja synteettisen biologian osaaja

Käytämme ajanmukaisia molekyyli- ja synteettisen biologian työkaluja, automatisoitua seulontaa ja in vivo -evoluutiota bakteeri-, hiiva-, home- ja kasvisolujen tuottoprosessien tehostamiseen. Muokkaamme mikrobeja biopolttoaineiden (alkoholit, biodieseli, lentopolttoaineet) ja kemikaalien, mm. orgaanisten happojen (maito-, galaktaari-, ksyloni-, sokerihapot) ja rasvojen tuottoa varten. Kehitämme myös menetelmiä C1-yhdisteiden (metanoli, CH4, CO2) hyödyntämiseen eri tuotteiksi. Käytämme kasvisolukkoviljelmiä biomassan ja hienokemikaalien tuottoon. Meillä on vahvaa osaamista tuottoisäntien kehittämisestä teollisten entsyymien sekä lääke- ja muiden proteiinien tuottoon rihmasienissä, kasveissa, hiivoissa ja bakteereissa.

Eri osaamisalojen innovatiivinen yhdistäminen

Tärkein voimavaramme on osaava ja innostunut henkilökunta, joka mahdollistaa eri osaamisalojen innovatiivisen yhdistämisen. Meillä on erinomaiset geneettiset työkalut, vahvaa systeemibiologia- ja mallitusosaamista ja fermentaatiolaitteistot pilot-mittakaavaan saakka (1200 l). Sovellamme uusia synteettisen biologien tekniikoita kantakehityksessämme. Oma kantakokoelmamme on avainasemassa biodiversiteetin ja VTT:n omistamien kantojen laajassa hyödyntämisessä (VTT´s Culture Collection).

Toimimme energia-, paperi- ja metsäteollisuuden, kemian-, lääke- ja teollisuusentsyymien, kosmetiikan sekä elintarvike- ja panimoteollisuuden sektoreilla.

Partners: VTT Technical Research Centre of Finland, Aalto University, University of Turku

Coordinator: Research Professor Merja Penttilä, VTT

Tekes funding: € 3 955 000 (2014 - 2016)


The goal of Living Factories programme is to realise the full potential of Synthetic Biology in Finland. Synthetic Biology is considered one of the key breakthrough technologies that will have a major impact on our future. It is based on the design and engineering of new-to-nature biological systems. It has a great potential to generate novel industrial processes and products.

In Living Factories programme, we will create an academia-education-industry environment that builds on forward-looking know-how and exploits the unique functionalities that biology - combined with engineering sciences - can offer, and which will be highly competitive internationally. This will serve as an inspiration for novel and visionary solutions for a sustainable biobased society.

The key focus of the programme is to develop Synthetic Biology solutions that enable industrial processes that are energy and carbon efficient.

 

Contact us


Merja Penttilä

Programme coordinator, Research Professor
+358407000163

merja.penttila@vtt.fi

Anu Koivula

Project Manager, Principal Investigator
+358407207158

anu.koivula@vtt.fi