Sign In

Kuitupohjainen pehmustemateriaali

Uusi lähestymistapa pakkausten sisäosien ja pehmusteiden valmistamiseksi

​VTT:n Ficus-teknologia on uusi lähestymistapa pakkausten sisäosien ja pehmusteiden valmistamiseksi. Sitä on helppo kierrättää ja valmistaa. Tuote on lisäksi miellyttävän näköinen.

Tyypillisesti pakkausten sisäosien, jotka pitävät tuotteet paikoillaan, valmistuksessa käytetään raaka-aineita, joita ei voi kierrättää. Usein sisäosien valmistusmenetelmä ei ole mahdollista piensarjatuotannossa.

Ficus-teknologa luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia koko pakkausarvoketjulle. Ota meihin yhteyttä, niin kerromme lisää!

Vahvalla kuituprosessien osaamisella uusia kuitutuotteita

Paperinvalmistusprosessin osaprosessin, kuten rainauksen ja kuivatuksen, syvällinen osaaminen ovat olleet perusta kehitettäessä uusia kuitupohjaisia tuotteita. Esimerkki tällaisesta tuotteesta on EPS:n korvaamiseen kehitetty kuitupohjainen pehmustemateriaali. Materiaalin fysikaalisia ominaisuuksia, kuten tiheyttä ja lujuutta, voidaan säätää soveltuviksi eri tuoteapplikaatioihin.

VTT:n prosessi koostuu kuitumateriaalin vaahdotuksesta, tuotteen valamisesta haluttuun muotoon sekä vedenpoistosta ja kuivatuksesta. Tärkein raaka-aine on puukuitu. Erilaisilla lisäaineilla, kuten nanosellulla ja väreillä, voidaan hallita tuotteen lujuutta ja ulkonäköä. Toisin kuin monien muiden biopohjaisten tuotteiden raaka-ainetta, konseptimme raaka-ainetta, puukuitua, on helposti saatavilla isoja määriä.

Ensimmäiset teolliset sovellukset nurkan takana

Huokoisten kuitutuotteiden valmistusteknologia – Ficus-materiaalin perusta – on kehitetty pääosin Metsäklusteri Oy:n EffNet-ohjelmassa. Huokoisen kuitumateriaalin kuivatustutkimusta on viety eteenpäin EAKR testaa -hankkeessa. Tällä hetkellä materiaalin valmistus on laboratoriovaiheessa, jossa voidaan valmistaa tuotteita, joiden maksimidimensio on 10*50*50 cm. Seuraava vaihe on teknologian skaalaaminen jatkuvatoimiseksi.

FICUS-materiaali on kehitetty lähinnä pakkaussovelluksiin. Vaahtoteknologialla voidaan valmistaa huokoisia kuitutuotteita myös sisustus-, suodatus- sekä äänen- ja lämmöneristyssovelluksiin.