Sign In

Muokattava kuituraina

VTT:n kehittämä muokattava raina koostuu luonnonkuiduista ja termoplastista polymeereistä

VTT:n kehittämä muokattava kuituraina mahdollistaa syvävetämällä valmistettujen pakkausten materiaaleina käytettävien muovien korvaamisen. 

Muovien korvaaminen puukuiduista valmistetuilla tuotteilla tekee pakkauksesta ympäristöystä-vällisemmän. Teknologiamme mahdollistaa tällä hetkellä noin 20 mm syvyisten leikkele- ja juustopakkausten valmistamisen, mutta jatkuvan tutkimus ja -kehitystyön ansiosta seuraavat askeleet kohti syvempiä pakkausmuotoja on jo otettu.

Perustana syvällinen luonnontieteellinen osaaminen

VTT:n kehittämä muokattava raina koostuu luonnonkuiduista ja termoplastista polymeereistä. Olemme saavuttaneet optimaalisilla raaka-ainevalinnoilla ja valmistusmenetelmillä yli 20 % venymän. Saavutus ei ole sattumaa. Sen on mahdollistanut syvällinen teoreettinen paperifysiikan ja kuitukemian hallinta sekä näiden soveltaminen käytäntöön. Kehitystyössä olemme huomioineet teknisen toimivuuden lisäksi myös ratkaisun taloudellisuuden ja tuoteturvallisuuden.

Laboratoriosta pilot mittakaavaan

VTT on tehnyt aktiivisesti töitä muokattavan kuiturainan parissa vuodesta 2011 asti. Projekteja ova rahoittaneet mm. Tekes ja EU. Kolmen vuoden aikanan osa laboratoriokokeista on johtanut pilot-mittakaavan koeajoihin. Vaahtorainaus on osoittautunut tässäkin yhteydessä valmistusmenetelmäksi, jonka avulla pystytään tuottamaan tälle sovellukselle optimaalista kuiturainaa. Kokeellista materiaalia ja kokemusta on kertynyt viimeisen kolmen vuoden aikana paljon. Tämä antaa erinomaisen pohjan kehittää muokattavan kuiturainan konseptia eteenpäin mm. ruoka- ja lääketeollisuuden pakkaustarpeisiin.

Luonnonkuitujen yhdistäminen termoplastisen materiaalin kanssa on vaatinut perinteisten paperinvalmistuksessa käytettävien laiteympäristöjen uudenlaista hyödyntämistä. VTT:n pilot-päällystyslinja (SUTCO) ja paperikone (SUORA) ovatkin osoittautuneet erittäin muuntautumiskykyisiksi ja ketteriksi tutkimusympäristöiksi.