Sign In

Lisätty todellisuus ja 3D-kameranseuranta

 

VTT on lisätyn todellisuuden ja 3D-kameranseurantaan liittyvän teknologian edelläkävijä

Useiden vuosien tutkimustyön ansiosta olemme tällä hetkellä yksi markkinoiden merkittävimmistä 3D-kameranseurantateknologian (3D-tracking) tarjoajista. Yritykset, kuten Nokia ja Inglobe Technologies ovat hyödyntäneet VTT:n kehittämää teknologiaa kaupallisesti.

VTT:n avoimen lähdekoodin Alvar-aliohjelmistokirjastolla (ALVAR SDK) on tuhansia käyttäjiä eri puolilla maailmaa, kuten esimerkiksi ROS- ja Goblin XNA -yhteisöissä.

Kirjastoon on koottu markkeripohjaisia kameranseurantaan liittyviä toiminnallisuuksia. Myös kehittyneempi, markkeriton 3D-kameranseurantateknologia on nykyisin käytettävissä ALVAR SDK -aliohjelmakirjaston kautta. Se on kaupallisesti lisensoitu kansainvälisille asiakkaille.

Lisätty todellisuus mullistamassa tutkimusta ja teollisuutta

Olemme tuoneet ensimmäisenä markkinoille useita lisätyn todellisuuden (augmented reality) sovelluksia aina peleistä ja viihteestä teollisuuden tarpeisiin asti. Ennusteiden mukaan lisätty todellisuus tulee mullistamaan tutkimuksen ja teollisuuden lisäksi myös ihmisten jokapäiväisen elämän.

3D-kameranseuranta on lisätyn todellisuuden ja yhdistetyn todellisuuden (mixed reality) mahdollistava teknologia, jonka avulla voidaan esimerkiksi seurata kameran sijaintia ajantasaisesti suhteessa kohteeseen.

VTT:n 3D-pistepilvirekonstruktioihin ja piirrepohjaiseen havainnointiin perustuvien markkerittomien seurantaratkaisujen etuja ovat nopeus, tarkkuus sekä hyvä häiriönsietokyky.

Yhä vaativampia lisätyn todellisuuden sovelluksia

Teimme Skandinavian ensimmäisen täydennettyä todellisuutta hyödyntävän julkaisusovelluksen, joka toteutettiin AllerMedialle, FutureCodelle ja DNV:lle. Yhteistyössä VividWorksin kanssa teimme puolestaan sovelluksen sisustussuunnittelua varten.

Olemme myös kehittäneet käänteentekevän mobiilisovelluksen kaupunkisuunnitteluun yhdessä FCG Finnish Consulting Groupin ja Helsingin kaupungin kanssa. Teknologiaesittelyistämme on uutisoitu maailmanlaajuisesti, kuten esimerkiksi lisätyn todellisuuden ja Second Life -virtuaalimaailman yhdistämisestä, jonka toteutimme yhdessä IBM:n ja Nokian kanssa. 

Uusin aluevaltauksemme on lisätyn todellisuuden hyödyntäminen yhä vaativammissa arkkitehti- ja rakennesuunnitteluun sekä rakentamiseen liittyvissä sovelluksissa. Niissä yhdistyvät rakennuksen tietomalli (BIM), aikataulut sekä muut tietolähteet rakentamiselle ja ylläpidolle asetettuihin tavoitteisiin.