Sign In

Radiojärjestelmien suunnittelu ja testaus

 

VTT auttaa asiakkaitaan suunnittelemaan radiojärjestelmiä ja testaamaan niiden toimivuuden ja suorituskyvyn

VTT:n osaamiset ja ratkaisut auttavat kasvattamaan radiojärjestelmien kapasiteettia sekä energia-, kustannus- ja taajuustehokkuutta sekä vähentämään niiden aiheuttamia häiriöitä ja havaittavuutta. VTT:n asiantuntijat tuntevat edistyneiden radiojärjestelmien ja verkkokonseptien suunnittelussa tarvittavat menetelmät, arkkitehtuurit, protokollat ja algoritmit. Meillä on tarvittava osaaminen ja työkalut radiolinkkien ja -järjestelmien määrittelyyn, suunnitteluun ja simulointiin.

Asiakkaat voivat hyödyntää prototyyppien kehittämisessä VTT:n huippuluokan toteutusosaamista, suunnittelutyökaluja ja testausympäristöjä. Toteutusosaamisemme kattaa antennien, RF-laitteiden sekä digitaalisten laitteistojen ja ohjelmistojen suunnittelun, integroinnin ja testaamisen. Ohjelmoitavan elektroniikan, moniydinsuorittimien ja rinnakkaislaskennan merkitys nopeissa ja joustavissa laitetoteutuksissa lisääntyy.

VTT:n ohjelmoitavat ja konfiguroitavat radiolinkkien ja -järjestelmien testausympäristöt nopeuttavat asiakkaiden suunnitteluprosesseja ja vähentävät suunnittelukustannuksia. VTT:n joustavia ohjelmistoradioalusta- ja kanavaemulaattoripohjaisia ympäristöjä voidaan käyttää linkkitason testauksessa. Järjestelmäprojekteissa voidaan hyödyntää tukiasemien (LTE) ja liityntäverkkojen (3G, LTE, WLAN, WiMAX) testausympäristöjä.

Ratkaisuja erilaisiin haasteisiin

VTT on kehittänyt menetelmiä ja prototyyppejä kapasiteetin, energiatehokkuuden, verkon kattavuuden ja tiedonsiirron laadun, verkon eri kerrosten yhteistoiminnan sekä ja adaptiiviseen lähetyksen optimointiin, järjestelmien sisäisten ja välisten häiriöiden hallintaan ja kompensointiin, dynaamiseen radiotaajuuksien hallintaan sekä edistyneisiin verkkokonsepteihin: mesh, grid, relay sekä yhteistyöhön perustustuvat ja kognitiiviset liityntäverkot ja päätelaitteet.

VTT:n asiantuntemusta ja teknologioita hyödynnetään matkapuhelinjärjestelmissä, koneiden välisessä viestinnässä (M2M), asioiden ja esineiden Internetissä sekä sotilas- että satelliittitietoliikenteessä. VTT on tehnyt tutkimus- ja kehitystyötä mm. seuraavia standardeja varten: 3GPP HSDPA, HSUPA, HSPA+, 3GPP LTE ja LTE-A, IEEE 802.11, 802.15, 802.16, 802.22 sekä ECMA-368 ja ECMA-387.

VTT:llä on kattava kokemus adaptiivisten monikantoaaltotekniikoiden kehityksestä ja prototypoinnista, erityisesti OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing)- ja OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) -järjestelmistä. VTT on viime vuosina keskittynyt adaptiivisten ja kognitiivisten menetelmien kehittämiseen ja prototypointiin, joilla vähennetään radiojärjestelmien energian kulutusta, häiritsevyyttä sekä parannetaan niiden suorituskykyä - kapasiteettia, viivettä ja energiatehokkuutta.