Sign In

Radiomodeemien optimointi

 

VTT auttaa asiakkaitaan optimoimaan radiomodeemituotteidensa suorituskyvyn ja kustannukset

VTT:n osaamisilla ja teknologioilla radiomoodeemit voidaan suunnitella siten, että järjestelmäkapasiteetti, energiatehokkuus, radiotaajuuksien hyödyntäminen ja kustannustehokkuus paranevat sekä langattoman tietoliikenteen aiheuttamat häiriöt sekä havaittavuus vähenevät.

Meillä on runsaasti tietoa keskeisimmistä modeemien tiedonsiirtomenetelmistä; modulaatio ja kanavakoodaus (QAM-, turbo- ja LDPC-koodit), synkronisointi ja kanavaestimointi, adaptiivinen lähetys ja vastaanotto ml. lähettimen tehonsäätö ja adaptiivinen modulaatio ja koodaus, MIMO-järjestelmät ml. keilanmuodostus sekä multipleksointi, erityiset tekniikat tietoturvan ja toimintavarmuuden parantamiseksi sekä modeemin analogisten osien epälineaarisuuksien mallinnus ja kompensointi (tehovahvistimet, sekoittajat ja oskillaattorit).

VTT:llä on erittäin paljon kokemusta adaptiivisten monikantoaaltotekniikoiden käytöstä, kuten OFDM (orthogonal frequency division multiplexing) ja OFDMA (orthogonal frequency division multiple access).

Kehittämissämme teknologioissa ja ratkaisuissa yhdistyvät laaja-alainen ja syvällinen digitaalisen tietoliikenteen ja modeemeissa tarvittavan signaalinkäsittelyn menetelmien tuntemus sekä tietämys laitteisto- ja ohjelmistototeutusten teknologioista ja niiden rajoituksista.

Vastauksia erilaisiin haasteisiin

Olemme kehittäneet radiomodeemiratkaisuja matkapuhelinjärjestelmiin, WLAN-verkolle, sotilas- ja satelliittitietoliikenteeseen, mikro- että millimetrialueen nopeille linkeille ja verkoille sekä vähän tehoa kuluttaviin sensoriverkkoihin. VTT:llä on näistä teknologioista yli 20 vuoden kokemus.

VTT:llä on ollut johtava rooli 3G- ja 4G/LTE matkapuhelinjärjestelmissä käytettävien menetelmien, modeemikonseptien ja prototyyppien kehittämisessä. Olemme myös olleet mukana kehittämässä ja toteuttamassa modeemikonseptien prototyyppejä WiMAX-radioille ja -verkoille. Modeemitekniikoitamme on hyödynnetty päätelaitteiden, tukiasemien ja muiden verkkolaitteiden suunnittelussa.

Tutkimus- ja kehitystoiminnassamme olemme työskennelleet lähinnä seuraavien standardien parissa: 3GPP HSDPA, HSUPA, HSPA+, 3GPP LTE ja LTE-A evolution, IEEE 802.11, 802.15, 802.16, 802.22 evolution sekä ECMA-368 ja ECMA-387. Viimeisten parin vuoden aikana merkittävin haasteemme on ollut kehittää menetelmiä energiankulutuksen pienentämiseksi, radiomodeemien ja -järjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi ja radiomodeemien älykkyyden lisäämiseksi kognitiivisten ominaisuuksien avulla.