Sign In

Puuvillan kierrätyksen mullistava menetelmä voitti H&M-säätiön Global Change Award -kilpailun

11.2.2016

Kuvassa vasemmalta Pirjo Kääriäinen, kruununprinsessa Victoria, Ali Harlin, Herbert Sixta ja Michael Hummel. Kuva H&M Conscious Foundation.​

H&M Conscious -säätiö etsi Global Change Award -kilpailulla uusia tekstiiliteollisuuden kestävän kehityksen mahdollistavia ideoita.

Kilpailuun saapui yli 2700 ehdotusta 112 maasta. Niistä H&M:n kokoama tuomaristo valitsi viisi voittajaa, joista yleisöäänestyksessä eniten ääniä keräsi idea puuvillan kemiallisesta kierrättämisestä ympäristöystävällisen Ioncell-F™-menetelmän avulla. Idean takana ovat professori Herbert Sixtan tutkimusryhmä Aalto-yliopistosta – tutkijat Michael Hummel, Anne Michud, Shirin Asaadi sekä professori Pirjo Kääriäinen ja tutkija Marjaana Tanttu – professorit Ilkka Kilpeläinen ja Alistair King sekä tohtorikoulutettava Arno Parviainen Helsingin yliopistosta sekä tutkimusprofessori Ali Harlin Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä.

H&M Conscious -säätiön jakama palkintosumma on 1000 000 euroa, josta voittaja palkittiin Tukholman kaupungintalolla 10.2.2016 järjestetyssä palkintogaalassa 300 000 eurolla. Toiseksi äänestetty finalisti sai 250 000 euroa ja muut kolme finalistia kukin 150 000 euroa. Rahapalkintojen avulla työryhmät kehittävät ideoitaan eteenpäin.

Kaikki viisi voittajaa pääsevät myös vuoden kestävään innovaatiovalmennukseen, jonka järjestävät H&M Conscious -säätiö, Accenture ja KTH Innovation (Tukholman kuninkaallinen teknillinen korkeakoulu).

Maantäyttömateriaalista muodin raaka-aineeksi

Väestönkasvu ja elintason paraneminen ovat kiihdyttäneet tekstiilikuitujen kysyntää, mutta esimerkiksi puuvillan tuotannon lisääminen on vaikeaa sen vaatiman viljelyalan ja kasteluveden takia.

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulussa ja Helsingin yliopiston orgaanisen kemian laboratorion yhteistyönä kehitetty Ioncell-F™ on ympäristöystävällinen ja myrkytön menetelmä, jonka avulla puuvillajäte voidaan liuottaa Helsingin yliopiston kehittämää ionista liuotinta hyödyntäen. Puuvillajätteen esikäsittelyyn käytetyn menetelmän kehityksestä on vastannut VTT.

​Professori Herbert Sixta
Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulu
puh. 050 3841764
herbert.sixta@aalto.fi
www.chem.aalto.fi

Professori Ilkka Kilpeläinen
Helsingin yliopisto
puh. 050 5181148
ilkka.kilpelainen@helsinki.fi
http://www.helsinki.fi/chemistry

Professori Ali Harlin
VTT
puh. 040 5332 179
ali.harlin@vtt.fi

www.globalchangeaward.com