Sign In

Siemens ja VTT: Merkittävä investointi Bioruukki-pilotointikeskukseen

21.6.2017

Siemens ja VTT kehittämään digitaalista metsäteollisuutta

Siemens ja VTT ovat sopineet Digital Fiber -yhteistyöstä, jossa kehitetään digitaalista metsäteollisuutta. Kehitysyhteistyö sisältää ekosysteemien rakentamisen, metsäteollisuuden uudenlaisten prosessien kehittämistä, teknologiaratkaisuja sekä VTT:n Bioruukki-pilotointikeskuksen modernisointia.
(Siemensin ja VTT:n lehdistötiedote 21.6.2017)


Siemensin ja VTT:n yhteistyöhankkeessa muodostetaan ekosysteemi, jonka tarkoituksena on kehittää digitaalista metsäteollisuutta. Ekosysteemiin kutsutaan mukaan metsäyhtiöitä sekä prosessiosaajia kuten konsulttiyhtiöitä, startupeja sekä OEM-teollisuusyrityksiä. Tarkoituksena on luoda menestyvä teollisuusekosysteemi, jossa uusia ideoita voidaan kehittää ja kaupallistaa ketterästi.

- Suomessa on ylivoimaista metsäteollisuusosaamista, ja olemme edelläkävijä digitalisaatiossa. Pienessä maassa on myös aina yhdistetty voimavaroja ja osaamista, josta kaikki hyötyvät. Tämä ymmärrys luo hyvän pohjan ekosysteemin kehittämiselle. Uskon, että voimme tuottaa arvoa, joka hyödyttää ekosysteemiä avaamalla mahdollisuuksia myös kansainvälisille markkinoille, sanoo Siemens Osakeyhtiön toimitusjohtaja Janne Öhman.

Metsäteollisuus on voimakkaassa muutosvaiheessa. Metsästä saatavan puukuidun uudet käyttökohteet, biomassan jalostus ja kierrätys edellyttävät uudenlaisia prosesseja ja niitä tukevia teknologiaratkaisuja. Hankkeessa kehitetään muuttuvan toimintaympäristön vaatimia prosessimalleja, joista hyötyy Suomen koko metsäteollisuus.

Kehityshankkeen testiympäristönä toimii muun muassa VTT:n Bioruukki, joka on tutkimustarkoituksiin perustettu pilotointikeskus Kivenlahdessa. Lisäksi VTT tuo hankkeeseen osaamisensa metsäteollisuuden prosesseista. VTT:n kehittämiä prosessimalleja hyödynnetään laajasti tehtaiden ja prosessien suunnittelussa.

- Kehitämme Bioruukista maailman eturivin bio- ja kiertotalouden kehitysympäristöä ja haluamme siitä kehittyvän myös eturivin IoT:tä ja muuta modernia tietotekniikkaa, kuten simulointia, optimointia ja data-analytiikkaa, hyödyntävän ympäristön. Yksi tärkeimmistä visioistamme on uudistaa teollisuutta tietotekniikan avulla, sanoo VTT:n liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Manninen.

Siemens tuo yhteistyöhankkeeseen teknologiaratkaisut, joita ovat Comos-prosessien elinkaaren hallintaohjelmisto sekä avoin MindSphere IoT -ratkaisu. Lisäksi Siemens voi toimia kansainvälisenä myyntikanavana hankkeessa kehitetyille ratkaisuille.

Comos-suunnitteluohjelmiston avulla suunnittelua voidaan nopeuttaa ja tehostaa ja optimoida prosessin tehokkuutta koko elinkaaren ajan kilpailukyvyn lisäämiseksi. MindSphere IoT -käyttöjärjestelmän avulla data siirtyy prosessimallin ja varsinaisen prosessin välillä. Prosessimalli on varsinaisen prosessin virtuaalinen kopio, digitaalinen kaksonen, joka mahdollistaa prosessien suunnittelutiedon hyödyntäminen koko elinkaaren ajan, sekä optimoinnin ja simuloinnin. Datan omistaa tyypillisesti prosessin omistaja eli loppuasiakas, joka myös päättää datan jakamisesta muille toimijoille.

Täysin avoimena IoT-ratkaisuna MindSphere toimii helppokäyttöisenä alustana ekosysteemeille, jotka voivat kehittää digitaalisia palveluita, sovelluksia ja uusia liiketoimintamalleja.

Digitaalinen talous on tulostaloutta, jossa tuotteiden ja palvelujen sijasta myydään tulosta tai arvoa, mikä väistämättä muuttaa liiketoimintamalleja.

- Kutsumme erikokoisia yrityksiä liittymään Digital Fiber -ekosysteemiin tuottamaan ohjelmistoja, sovelluksia ja palveluja digitalisoituvalle metsäteollisuudelle. Tämän yhteistyön kautta on mahdollista luoda uusia työpaikkoja ekosysteemiin. Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on oikea hetki kiinnittää huomiota metsäteollisuuden merkitykseen suomalaisen hyvinvoinnin varmistajana, Öhman toteaa.

Ota yhteyttä
 
 
 

​Lisätietoja:

Siemens Osakeyhtiö
Toimitusjohtaja Janne Öhman
puh. +358 10 511 3868, janne.ohman@siemens.com

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Manninen
puh. +358 40 535 5947, jussi.manninen@vtt.fi