Sign In

AARRE

Tapahtumat

30.9.2016 Aarre mukana tutkijoiden yössä Heurekassa 

Tutkijoiden yö järjestettiin 30.9.2016 yhtä aikaa noin 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa. Aarre-projekti oli mukana Heurekassa kertomassa koululaisille ja perheille jänniä juttuja kiertotaloudesta ja ottamassa pienet vieraat mukaan ideointiin. Kävijöitä Suomessa oli ilahduttavat 12 000!  http://www.vttresearch.com/media/events/european-researchers-night

28.9.2016 Liiterin avajaiset Teurastamolla 

Liiteri on kokeilu työvälineiden 24h vuokrauksesta ja arjen palveluista Teurastamolla. Avajaiset pidettiin 28.9. ja nyt Liiteri toimii osoitteessa liiteri.net. Liiteri on kaupunkilaisen autotalli. Voit säästää kotisi arvokkaita neliöitä ja vapaa-aikaasi hyödyntämällä Liiterin arkea helpottavia palveluita.
Liiteristä saat K-raudan laadukkaat akkukäyttöiset Ryobin työvälineet ja Kärcherin puhdistus- ja siivouslaitteet kätevästi vuokralle juuri silloin kun tarvitset. Laitteet ovat noudettavissa joukkoliikenteellä helposti saavutettavasta 24h Liiteri-palvelupisteestä Helsingin Teurastamolta. Vaihtoehtoisesti voit myös tilata laitteet kotiinkuljetettuina ympäristöystävällisesti joukkoistetun PiggyBaggy-palvelun avulla.
Rautakauppapalvelun lisäksi Liiteri tulee tarjoamaan monia muitakin arkea helpottavia kiertotalouden palveluita kokeilupilotin aikana.

Aarre tekee Liiterin aikana tutkimusta usealla aihealueella - pysy kuulolla tuloksista!

Liiteri kansikuva.png 

26.5.2016 Liiketoimintakokeilut kiertotaloudessa: Miten toteuttaa kokeilut tuloksekkaasti?

Nopeat kokeilut sopivat kiertotalouden liiketoimintamallien rakentamiseen. AARRE-projektin seminaarissa 26.5.2016 alan asiantuntijat kertoivat, kuinka kokeilut käytännössä toteutetaan.

Nancy BockenAARRE-projektin päällikkö Maria Antikainen VTT:ltä kertoi aluksi projektin uunituoreita tuloksia kuluttajien suhtautumisesta vuokraamiseen omistamisen sijaan. Halukkuuteen vaikuttaa esimerkiksi tunnesiteen vahvuus. Kullekin asiakkaalle täytyy löytää oma mallinsa, mutta potentiaali palvelukysynnälle on suuri. Pääpuhuja professori Nancy Bocken Delftin yliopistosta Hollannista kannusti lähtemään kokeiluihin rohkeasti. Kokeilut kannattaa pitää yksinkertaisina, ” Do experiments before employing large-scale pilots”. Annukka Berg SYKE:stä kertoi, että päättäjätasolla tehdään työtä kokeilukulttuurin edistämiseksi Suomessa. Annukka mainitsi kokeiluiden tarkoituksiksi mm. muutosten aikaansaamisen asenteissa. Valtioneuvoston kanslia on perustamassa joukkorahoitusalustaa kokeilujen rahoittamiseksi http://kokeilevasuomi.fi/etusivu.

Yrityspuheenvuoroissa nostettiin esille haasteita ja onnistumisia nopeissa kokeiluissa. Hidde-Jan Lemstra Reduce Ltd:stä kertoi kokemistaan eroista jättiyrityksissä ja start-upeissa. Isoilla liialliset lean-vaatimukset voivat tuhota luovuuden ja kokeilukulttuurin. Pienet ovat ketteriä, mutta haasteina taas voivat olla osaamisen tai rahoituksen puute. Sebastian Aniszewski Lassila&Tikanojalta nosti esille viisi kokemuksen kautta saatua oppia: 1) Ole avoin ja tee yhdessä 2) Keskity ratkaisemaan asiakkaan todellisia ongelmia 3) Epäonnistu nopeasti ja opi virheistä 4) Varaa kokeiluun resursseja – arkikiireiden keskellä se ei onnistu 5) Pidä kokeilut riittävän pieninä ja tähtää oikeasti uusiin asioihin, ”mullistuksiin”.

Lounaan jälkeen Nancy opasti työpajaryhmiä nopeiden kokeiluiden suunnittelussa. Suunnittelun alle valittiin yritysten omia ideoita. Saimme tuloksiksi neljä toteuttamista vaille valmista kokeilua!Workshop

Seminaarin järjestelyistä vastasi Tekesin rahoittama Aarre-tutkimusprojekti, jossa luodaan uutta, käyttäjälähtöistä kiertotalouden liiketoimintaa yhdessä yritysten ja asiakkaiden kanssa.

18.2.2016 Kuluttajapaneeli 

Aarre-työpajassa 42 kuluttajaa keskusteli illan aikana tutkijoiden fasilitoimina viidessä eri ryhmässä ympäristöystävällisten tuotteiden ja palveluiden sekä kierrätyksen tunnettuudesta, kiinostavuudesta ja houkuttelevuudesta oman nykytietämyksensä pohjalta. Konkreettisia aihealueita oli viisi: 1) suhde omistamiseen 2) kierrätys 3) uusiotuotteet 4) vuokraaminen ja jakaminen ja 5) kiertotalouden palvelut. Keskustelu oli vilkasta ja antoisaa. Saimme tuloksina tietoa, millaiset tekijät vaikuttavat halukkuuteen käyttää palveluita sen sijaan, että ostaisi tuotteita. Paneeli selvensi myös vaikuttavia tekijöitä, mikä saa kuluttajan valitsemaan kierrätetyn tai uusioraaka-aineesta valmistetun tuotteen perinteisen neitseellisestä materiaalista valmistetun tuotteen sijaan. Tarkemmin näistä tuloksista on tietoa mm. AARRE-projektin julkaisuissa.

19.10.2015 Kiertotalouden liiketoimintamallit: Mitä menestyksekkään mallin käyttöönotto vaatii?

Kiertotalous haastaa yrityksiä uuteen

Suomalaisyritykset tunnistavat kiertotalouden tuovan niille uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja haastavan yrityksiä uuden kehittämiseen. Vaikka kiertotalouden potentiaalit ovat merkittäviä, se tarkoittaa joillekin toimijoille myös negatiivisia vaikutuksia. Systeeminen muutos voi olla hidas ja osin vaikeakin, totesi Sitran kiertotalousohjelman vetäjä Matti Aistrich VTT:n järjestämässä Kiertotalouden liiketoimintamallit –seminaarissa Helsingissä 19.10.2015.

Destamatic, PiggyBaggy ja Swap.com –yritykset esittelivät seminaarissa omia kiertotalouteen liittyviä liiketoimintojaan. Teknologiajohtaja Kimmo Rinne Destamaticilta kertoi yrityksen kehittäneen uusioraaka-aineesta ympäristörakentamiseen tarkoitetun ekologisen puukiven. Tuote on vastikään tullut markkinoille, ja yritys pohtii myös muiden uusiotuotteiden kehittelyä. PiggyBaggyn perustaja Harri Palomäki kertoi yrityksen kokeiluista, joissa tavaraa kuljetetaan kimppakyydillä. Kokeilut ovat olleet positiivisia. Amerikkalaisen swap.com sivuston perustaja Juha Koponen kertoi erilaisista kokeiluista tavaroiden kierrätyksessä. Koponen on monen yrityksen ja erehdyksen kautta saanut swap.com sivuston hyvään kasvuvauhtiin. Sivustolla myydään käytettyjä vaatteita Yhdysvaltain markkinoilla.

Professori Steve Evans Cambridgen yliopistosta kannusti yrityksiä laajentamaan liiketoiminta-ajatteluaan ja ottamaan oppia toinen toisistaan. Hän innosti myös yrityksiä kuuntelemaan asiakkaitaan, ja olemaan joustavia asiakkaiden toiveisiin vastaamisessa. Evansin mukaan isoilla yrityksillä on taipumus miettiä brandiaan ja varjella sitä, pienet yritykset taas laittavat herkästi kaikki munat samaan koriin resurssien puuttuessa. Luokittelut voivat kuitenkin turhaan sulkea hyviä ratkaisuja ja ajattelutapaa, Evans sanoi.

Maria Antikainen Steve Evans 

Seminaarin järjestelyistä vastasi Tekesin rahoittama Aarre-tutkimusprojekti, jossa luodaan uutta, käyttäjälähtöistä kiertotalouden liiketoimintaa yhdessä yritysten ja asiakkaiden kanssa. Tutkimushanketta johtaa VTT, ja mukana ovat myös Suomen ympäristökeskus SYKE ja Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskus. 

Kimmo Rinne Harri Paloheimo Juha Koponen Matti Aistrich