Sign In

SHARE - Industry sharing platform for boosting transition towards circular economy

Seuraa meitä:

share_logo_no_bgr.png

SHARE - Teollisuuden jakamisalusta kiertotalouteen siirtymisen edistämiseksi

SHARE-tutkimusprojekti koostuu liittoumasta, jonka muodostavat VTT, Vaasan yliopisto, West Energy, HSY, Abloy, Roima ja Sharetribe. 

Innovatiivisten yritysten, kuten Uber:n ja Airbnb:n, menestyksen myötä jakamistaloudesta on tulossa kasvava liiketoiminta B2C-markkinoilla. Suurimmat sektorit ovat joukkorahoitus (crowdfunding), P2P-mobiliteeti ja autojen yhteiskäyttö, kotitalouksien hoitaminen ja mikrotehtävät. Kuitenkin B2B-markkinat laahaavat jäljessä jakamisalustojen hyödyntämisessä kiertotalouden edistämisessä. Teknologian kehittyessä, B2B-sektori etsii kehitysmahdollisuuksia osallistua tuottoisaan jakamistalouteen. 

SHARE-projektin visiona on, että nykyiset teolliset arvoverkostot kehittyvät ekosysteemeiksi, missä yksittäisten yritysten resurssit voidaan jakaa kysynnän perusteella. Tämä tekee verkostoista paremmin reagoivia ja tehokkaampia, täyttäen kiertotalouden tavoitteet.

SHARE pyrkii luomaan digitaalisen jakamisalusta -konseptin kiertotalouden ekosysteemille, missä teolliset yritykset voivat helposti tehdä yhteistyötä, innovoida sekä jakaa tietoa, tuotantokapasiteettia, resursseja, palveluita ja logistisia verkostoja. Konsepti perustuu yhteentoimiviin järjestelmiin, toisiinsa yhteydessä oleviin älykkäisiin esineisiin ja lohkoteknologiaan.  Projektissa suunnitellaan nopeita kokeiluja ja alustavia ratkaisumalleja jakamistalouden alustalle, testataan ja analysoidaan suunniteltuja ratkaisuja ja analysoidaan syvällisiä jakamistalouden kokeiluja, toteutetaan työpajoja jakamistalouden tiedon ja ratkaisujen edistämiseksi sekä analysoidaan liiketoimintapotentiaalia ja liiketoimintamalleja.

Tutkimus toteutetaan tiiviissä kansainvälisessä yhteistyössä Cambridgen yliopiston, Lundin yliopiston (The International Institute for Industrial Environmental Economics - IIIEE) ja TU Delft:n kanssa.  ​