Sign In

VTT-katsaus 2013

 

Faktaa ja visioita

ICT, ELEKTRONIIKKA

• Matkapuhelimia myytiin 1,8 mrd. kappaletta vuonna 2013 eli 3,5 % enemmän kuin edellisvuonna, näistä älypuhelimia oli 53 % • Samsung oli matkapuhelinmyynnin markkinajohtaja 22 %:n markkinaosuudella vuonna 2013, Nokian markkinaosuus oli 19 % ja Applen 8 % • Tablettitietokoneiden toimitusten arvioitiin nousseen 38 % edellisvuodesta 200 miljoonaan kappaleeseen vuonna 2013 • Taipuisien näyttöjen tuotannon arvon arvellaan nousevan 36,8 mrd. dollariin vuoteen 2020 mennessä • Maailman puolijohdeteollisuuden tuottojen odotettiin kasvavan yli 6 % vuonna 2013 reiluun 320 mrd. dollariin.

 

 

Jokapaikan tietotekniikka osana elämää

”Kaunis päivä”, Anna ajattelee, kun tuntee valon suljettujen luomiensa takana. Hän avaa silmänsä huoneessa, joka on täynnä auringonvaloa. Seinille heijastuvat kuvat pihanurmikolta ja läheiseltä järveltä. Hetkeksi pilviharso tuntuu peittävän auringon, kunnes valo ja lämpö taas tulvii huoneeseen. ”Mitä maailmalla tapahtuu?” hän kysyy. Aurinko sulautuu pilveksi ja maisemaseinälle ilmestyvät päivän uutisotsikot. ”Lisää lunta?” hän huokaisee.”Riittää”, hän sanoo. ”Kuka on ylhäällä? Hän katsoo violettia valotäplää joka liikkuu lattialla olohuoneen kohdalla. Hän kuulee tyttärensä liikkuvan alakerrassa. Violetti on tyttären lempiväri nyt, kun vaaleanpunainen on ”out”. Hän näkee pöydän suunnassa heikon sinisen valon, joka ilmoittaa, että hänen aviomiehensä on vielä hereillä. Hän vilkaisee puhelintaan ja pyytää sitä soittamaan miehelleen. Peterin kasvot ilmestyvät seinälle. Kalifornian aurinko täyttää huoneen. ”Hei! Miten konferenssi sujuu?”.

 

METSÄ, ENERGIA, KEMIA, YMPÄRISTÖ

• Vuoden 2012 lopussa 14 % USA:n sähköenergian tuotantokapasiteetista pohjautui uusiutuvaan energiaan, kokonaan uudesta kapasiteetista uusiutuviin pohjautui jo 56 % • Maailmassa tuotettiin 400 milj. tonnia paperia vuonna 2012, tästä 23 % Euroopassa • Energiakulut muodostavat 16 % paperiteollisuuden kuluista, 56 % paperiteollisuuden energiasta on bioenergiaa • Paperikuitua kierrätetään 3,5 kertaa Euroopassa, ja paperi- ja kartonkipakkauksista kierrätetään 81 %.

 

 

Läpimurtoja tiellä biotalouteen ja kestävään kehitykseen

Mike ja Maria etsivät uutta asuntoa. Virtuaalivälittäjä auttaa heitä löytämään talot, jotka sijaitsevat sopivasti niin, että he voivat käyttää julkista liikennettä työmatkoillaan. Välittäjällä on yksityiskohtaiset tiedot talojen energialuokituksesta ja päästöistä, jotka vaikuttavat Kestävyydenedistämisveroon, jonka hallitus hyväksyi muutama vuosi sitten edistääkseen energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä. Talossa on sähkölämmitys, mutta välittäjällä on runsaasti tietoa myös vaihtoehtoisista järjestelmistä, kuten lämpöpumpuista, puulämmityksestä ja maalämmöstä, joita voitaisiin käyttää lämmitykseen ja valaistukseen. Talossa on jopa virtuaaliympäristö, jossa voi pyöräillä. Pyöräkin tuottaa sähköä järjestelmään. Ylimääräinen sähkö voidaan varastoida ja käyttää tuottamaan voimaa kodinkoneisiin.

 

HYVINVOINTI, LÄÄKKEET, ELINTARVIKKEET

• Lääketeollisuuden arvioitiin käyttäneen t&k-kuluihin noin 30 mrd. euroa Euroopassa vuonna 2012 • USA:n osuus maailman lääketeollisuuden myynnistä oli noin 41 % ja Euroopan 27 % vuonna 2012 • Yhden uuden kemiallisen tai biologisen komponentin kehityskustannusten arvioidaan olevan noin 1,1 mrd. euroa • USA:n terveys- ja hyvinvointimarkkinoiden sähköisten palvelujen tuottojen arvioitiin kasvavan nykyisestä 2 mrd. dollarista 8 mrd. dollariin vuoteen 2018 mennessä.

 

Räätälöityjä ratkaisuja hyvinvoinnin tueksi

On vuosi 2020, ja Leila on tyypillinen 70-vuotias. Hänellä on ollut tyypin 2 diabetes ja verenpainetauti viimeiset kymmenen vuotta. Elämäntapamuutoksien ja hänelle sovitetun lääkehoidon ansiosta hän voi hyvin ja on laihtunut 15 kiloa. Hän luottaa uuteen kunnalliseen terveysjärjestelmään, joka tarjoaa potilaille työkalut, joilla he voivat seurata painoaan, fyysistä aktiivisuuttaan, unenlaatua, ravintotasapainoa, lääkitystä, verenpainetta ja sokeritasoa. Monet anturit keräävät tietoa, joka kertyy hänen Minun terveystietoni -tietokantaansa. Hän saa välitöntä, motivoivaa palautetta tuloksista ja vinkkejä terveydenhoitoonsa. Leila voi palvelun kautta olla turvallisesti yhteydessä hoitajiensa, lääkärinsä ja tukiryhmänsä kanssa. Hän maksaa 10 euroa kuukaudessa palvelusta, loput kulut maksaa hänen kotikuntansa.

 

KONEET, KULJETUSVÄLINEET, MATERIAALIT

• Vuonna 2012 teollisen konenäön sovelluksiin myytiin 1,2 milj. kameraa, myynnin arvon odotettiin nousevan 2 mrd. dollariin vuoteen 2018 mennessä • Teollisuuden koneiden välisten yhteyksien arvioidaan lisääntyvän 22 %:n vuosivauhtia 18 miljardiin vuoteen 2022 mennessä • Kaikista maailman jäänmurtajista yli 60 % on valmistettu Suomessa ja autolautoista noin 40 % • Sähköautoja myyntiin USA:ssa vuonna 2013 lähes kaksinkertainen määrä – 96 000 autoa – edellisvuoteen verrattuna.

 

Älykkäitä koneita ja tehokkuutta tuotantoon

Peterillä on pitkä ura takanaan. Varttuneena ammattilaisena Peter on ikääntyvän Euroopan tyypillinen edustaja. Hän on edelleen työelämässä, vaikka onkin jo täyttänyt 65 vuotta. Hän työskentelee EuroManin, maailmanlaajuisesti toimivassa tehdasyrityksessä, jonka pääkonttori on Italiassa. Yritys valmistaa ja myy korkealuokkaisia kaivos- ja kaivannaisteollisuuden porauslaitteistoja sekä tarjoaa erilaisia huoltopalveluja korjauksista käyttötukeen. Peter voi tehdä huoltotyötään etätyönä kotoaan tai toimistosta käyttämällä ylläpitorobotteja. Robottihuollossa hyödynnetään mm. etädiagnostiikkaa, neuraaliverkkoihin perustuvaa tekoälyä, lisättyä todellisuutta, kevyitä silmälasinäyttöjä ja datahansikkaita. Osaavat työntekijät, huippuluokan tuotteet, tehokkaat työkalut ja prosessit sekä erinomainen asiakkaiden liiketoimintaympäristön tuntemus ovat mahdollistaneet maailmanluokan huoltoliiketoiminnan ja Euro-Manille markkinajohtajan aseman – ja kestävän kehityksen.

 

RAKENTAMINEN, KIINTEISTÖT, PALVELUT, LOGISTIIKKA

• Rakennusten korjaamiseen käytetään Suomessa 5,6 prosenttia bkt:stä • Rakennukset aiheuttavat 40 % EU:n kokonaisenergiankulutuksesta, direktiivin mukaan kaikkien uusien rakennusten on oltava lähes nollaenergia­rakennuksia 31.12.2020 lähtien • Koko EU-alueella palveluiden osuus bkt:sta on 75 %, ja palveluiden osuus maailman­kaupasta noin 20 % • Kuljetuskustannukset ovat keskimäärin 4,6 % suomalaisten yritysten liikevaihdosta, ja teollisuusyrityksillä 35 % kilpailukyvystä tulee logistiikasta.

  

 

Toimivuutta rakennettuun ympäristöön ja palveluihin

Kolmekymppinen sinkkukaveri, Jürgen, on automatkalla ystäviensä kanssa. Auto on aivan uusi mutta pysähtyy siitä huolimatta yllättäen kesken matkan. Jürgen ja hänen ystävänsä selviävät pulasta kuitenkin auton järjestelmien avulla. Auto varaa heille liput seuraavaan InterCity-junaan ja tuottaa heille tarkat ohjeet, kuinka päästä lähimmälle asemalle, joka sijaitsee vain parin kilometrin päässä. Auto on myös välittänyt tieviranomaisille tiedon, että auto on tien laidassa ilmeisesti moottoririkon seurauksena. Järjestelmä ilmoittaa viranomaisille ja muille tiellä kulkijoille, että auto on pysäköitynä vaaralliseen paikkaan, jossa pysäköinti on kielletty. Järjestelmä mahdollistaa liikenteen automaattisen valvonnan. Kaikkia ihmisiä ei kuitenkaan miellytä automaattinen nopeusvalvonta ja reittiseuranta, vaikka sillä pystytään lisäämään turvallisuutta liikenteessä.