Sign In

VTT iBEX - Solving grand challenges by science

 

Otamme rohkeita askeleita ratkaistaksemme maailmanlaajuisia haasteita, valitsemme haasteista ratkaistaviksi olennaisimmat nykypäivän ja tulevaisuuden kannalta. Ja ennen kaikkea - tähtäämme suureen vaikuttavuuteen. Haluamme, että ratkaisuistamme hyötyvät niin yritykset kuin koko yhteiskunta.

ONGELMAT KAIPAAVAT RATKAISUJA

Maailma muuttuu yhä nopeammin ja muutosten ennustaminen on vaikeaa. Monet yhteiskunnalliset ja ympäristöön tai teknologiaan liittyvät haasteet saavat alkunsa kiihtyvän muutostahdin seurauksena. Ilmastonmuutos, ruuan niukkuus, ylipainon räjähdysmäinen kasvu ja ilmansaasteet ovat vain muutamia esimerkkejä meitä juuri nyt piinaavista ongelmista.

VTT RATKAISIJAN ROOLISSA

Ensin kuvittelemme mahdottoman, sitten lähdemme ratkomaan ongelmaa.

Jotta voimme ratkoa maailmanlaajuisia ongelmia, meidän on ajateltava visionäärisellä tavalla, nopeammin sekä käytettävä luovempia menetelmiä ratkaisujen kehittämiseen. Tässä kohdin VTT iBEX-instrumentti tulee kuvaan ja antaa lisävauhtia huikeiden innovaatioiden synnylle. VTT iBEX on haastelähtöinen instrumentti, jonka lähtökohtana on vaikuttavuus.

Vuoropuhelu ja yhdessä luominen muiden VTT:läisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa on tärkeä osa VTT iBEX-matkaa aina alusta loppuun saakka.

VTT iBEX on strategiamme ydintä. VTT iBEXissä eri alojen asiantuntijat kohtaavat ja luovat uutta yhdessä koko yhteiskunnan kanssa. Viitekehyksen ongelmille muodostavat VTT:n majakat, jotka ovat laajoja, yhteiskunnallisia aihepiirejä ja ne sisältävät kasvun mahdollisuuksia Suomelle. 

Vuosittain noin 10 uutta, korkealle tähtäävää VTT iBEX-projektia käynnistyy.

VTT IBEX-PROJEKTIT VUONNA 2018

Tutustu tarkemmin kiinnostaviin aiheisiin, joiden parissa VTT iBEX-tiimit tänä vuonna työskentelevät:

TrashToTreasure: Ratkaisemme kasvavan muovijäteongelman suljetulla kierrolla. Kehitämme taloudellisesti kannattavia kemiallisia ja biokemiallisia prosesseja muovien hajottamiseksi laadukkaiksi korkean arvon tuotteiksi.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: Timo Pulli

Natures: Tiimi kehittää uusia hoitomuotoja antibioottiresistenttien mikrobien torjumiseen iholta. Innovaatiomme perustuu pohjoismaisen luonnon kasveista peräisin oleviin, voimakkaan antimikrobisiin yhdisteisiin. Käyttöalueita ovat leikkauksia edeltävät ennaltaehkäisevät hoidot sekä ihoinfektioiden ja haavojen hoito.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:  Riitta Puupponen-Pimiä

PlastBug: Tiimi kehittää muovia syövän mikrobin, joka hajottaa roskan uusiksi raaka-aineiksi. Prosessi tapahtuu pienissä liikuteltavissa yksiköissä merellä tai maalla.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: Kari Koivuranta

uLIDAR: Tiimi osoittaa keski-infrapuna-alueen mikro-LIDAR:in toteutettavuuden ilman liikkuvia osia ja toiminnan edut hankalissa sääoloissa. Lopullinen tavoite on näyttää suunta kohti mikro-LIDAR:ia, joka tekee autonomiset ajoneuvot turvallisemmiksi ja riittävän edulliseksi kaikille, sekä löytää uusia sovelluksia hyödyntäen ehdotetun ratkaisun korkeata suorituskykyä, edullista hintaa, pientä kokoa ja kestävyyttä.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: Ari Hokkanen

 

WaPo-tiimi kehittää hukkalämmöstä sähköä tuottavaa ratkaisua. Menetelmä käyttää hiilidioksidia työaineena, ja vähentää tehokkaasti fossiilisten resurssien käyttöä, ilmansaasteita ja kasvihuonekaasupäästöjä. Ratkaisu mahdollistaa päästöttömän sähkön tuotannon erityisesti talvella, jolloin sähkön tarve on suurimmillaan eikä aurinkoenergiaa ole saatavilla. AntiAge: Projektissa kehitetään uusi korkeaentropiamateriaali ja tuuliturbiinin siiven materiaaliratkaisun prototyyppi kestävän energiantuotannon tarpeisiin. Lähestymistapa hyödyntää digitalisaatiota ja tekoälyä uusien materiaalien keksimiseen ja materiaaliratkaisun optimointiin.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: Teemu Sihvonen

AntiAge: Projektissa kehitetään uusi korkeaentropiamateriaali ja tuuliturbiinin siiven materiaaliratkaisun prototyyppi kestävän energiantuotannon tarpeisiin. Lähestymistapa hyödyntää digitalisaatiota ja tekoälyä uusien materiaalien keksimiseen ja materiaaliratkaisun optimointiin.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: Anssi Laukkanen

BioDigi-tiimi etsii rajapintoja reaaliaikaiseen kommunikointiin bioprosesseissa käytettävien elävien mikro-organismien kanssa. Pidemmän tähtäimen tavoitteena on "Solujen internet", jossa yksittäisen solujen toimintaa voidaan ohjata ulkopuolelta sekä tulkita niiden lähettämiä viestejä uudenlaisten ja suorituskykyisempien bioprosessien kehitystyössä.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: Vesa Pentikäinen

ChickVacc:
Kehitämme tuottomenetelmää halvoille ja helppokäyttöisille eläinrokotteille. Uusien rokotteiden avulla voidaan vähentää antibioottien käyttöä kanataloudessa ja estää antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymistä.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: Tiina Pakula

SteelChem:
Tiimi puhdistaa terästehtaan sivutuotekaasut kemikaalien raaka-aineeksi eli ultrapuhtaaksi synteesikaasuksi. Tässä projektissa kehitetään puhdistuskonsepti, joka verifioidaan laboratoriossa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: Noora Kaisalo

Algae:
Tiimi kehittää korjuumenetelmän vesistöjen sinileville. Leväbiomassan keräyksellä vähennetään ravinnekuormitusta ja estetään haitallisia leväkukintoja tulevaisuudessa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: Petri Saviranta

Ota yhteyttä
Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi