Sign In

Älylaitteiden käyttöliittymät mukautuvat kuluttajan tarpeisiin

 

VTT:n koordinoimassa SMARCOS-hankkeessa on kehitetty esineiden väliseen internetiin perustuvaa teknologiaa, jonka avulla erilaisten älylaitteiden käyttö­liittymät mukautuvat ikään kuin ”lennosta” kuluttajan tarpeen ja käyttäytymisen mukaan. Esimerkiksi ruoanlaitto helpottuu, kun liesi, kattilat, maustepurkit, ruoka-ainepakkaukset ja älykäs reseptipalvelu seuraavat ja ennakoivat kuluttajan toimintoja ja tarpeita ja auttavat kokkaajaa valitsemaan ja toimimaan oikein.

Eurooppalaisessa SMARCOS (Smart Composite Human Computer Interfaces) -hankkeessa kehitettiin esineiden väliseen internetiin perustuvaa teknologiaa, jonka avulla erilaisten digitaalisten laitteiden käyttöliittymät ja ominaisuudet saadaan toimimaan saumattomasti yhteen äly-ympäristöissä.

Laitteiden fyysinen käyttöliittymä ei muutu, mutta käyttöliittymäkerroksen älykkyys ja toiminnallisuus paranevat. Käyttöliittymän toiminnot voivat mukautua vallitsevaa tehtävää paremmin palvelevaksi, kun laitteet, palvelut ja sovellukset voivat seurata ja ennakoida käyttäjien toimintoja ja tarpeita. Samalla voidaan edesauttaa ikääntyneiden omatoimisuutta ja selviytymistä kotona arjen askareista.

Käyttöliittymä voi hajaantua esineisiin ja pintoihin ja siten helpottaa kuluttajaa arjen toimissa. Esimerkkinä jo toteutetusta ja toimivasta järjestelmästä on ruoanlaiton reseptipalvelu. Se on yhteydessä yksinkertaisilla vuorovaikutustekniikoilla varustettujen keittiön laitteiden, astiaston ja ruoka-ainepakkausten kanssa. Kotitalouksien käyttöön kehitettiin minimalistinen käyttöliittymän prototyyppi energianhallintaan Offcode Oy:n kanssa.

Toinen esimerkki on hyvinvoinnin tsemppipalvelu, joka toimii kaikkien käyttäjän digitaalisten laitteiden kautta (mobiilit päätelaitteet, tv:t, auto, tietokoneet, aktiviteettimonitorit). Reaaliaikainen käyttäymismonitorointipalvelu kertoo, milloin ja minkä laitteen kautta käyttäjää voi informoida, muistuttaa ja kannustaa. Tämä palvelu toimii liikuntakannustin-, lääkemuistutin- ja valmennuspalvelujen kanssa.

Suomesta SMARCOS-hankkeessa olivat VTT:n lisäksi Valve, IXONOS, Offcode, Nemein ja Nokia. Ulkomaisia osapuolia olivat Barco (BE), SIRRIS (BE), Human Interface Group (BE), Philips (NL), TP-Vision (NL), University of Twente (NL), EVALAN (NL), Phi-I (NL), Indra Sistemas (ES), ESI (ES), Honeywell (CZ), Fjord (UK), Intecs (IT), CNR (IT). Projektin budjetti oli n.14,2 M€, ja se rahoitettiin Artemisia-organisaation ja paikallisten julkisen sektorin rahoittajien kautta.

Katso video sovelluksesta Context and task monitoring assisted cooking.