Sign In

Älypuhelinsovelluksia omahoidon tueksi

 

VTT:n ja Jyväskylän yliopiston kehittämä älypuhelimissa toimiva Oiva-harjoitusohjelma lievittää stressiä ja parantaa elämänlaatua. Sähköiset apuvälineet helpottavat myös diabetespotilaiden hoitoa.

Älypuhelimiin suunniteltu Oiva-harjoitusohjelma perustuu hyväksymis- ja omistautumisterapiaan (HOT), joka on osoittautunut tehokkaaksi työperäisestä stressistä tai masennuksesta kärsivien hoidossa. Oiva on ensimmäinen HOT-lähestymistapaan perustuva älypuhelinsovellus. Oivan 46 harjoitusta on valikoitu ja muokattu HOT-ohjelmissa käytetyistä harjoituksista niin, että suurin osa niistä kestää vain 2–3 minuuttia ja ne ovat siksi helposti tehtävissä myös arjen kiireissä.

Oivan menetelmät tähtäävät henkisen hyvinvoinnin taitojen parantamiseen, joten ne soveltuvat moniin tarpeisiin, kuten stressiin, lieviin masennus- tai ahdistusoireisiin, uniongelmiin ja liikunta- tai syömistottumusten muuttamiseen. Ohjelma tarjoaa käyttäjälleen neljä harjoituskokonaisuutta, joilla opitaan tietoisuustaitoja, ajatusten hyväksyntää, omien arvojen tunnistamista sekä kehontuntemukseen ja rentoutumiseen liittyviä taitoja. Harjoitukset voi joko lukea tai kuunnella.

Oivan määrittelyssä on hyödynnetty VTT:n mobiili- ja hyvinvointiteknologianosaamista. VTT on johtanut käyttöliittymän suunnittelua ja toteuttanut sovelluksen sekä vastaa käyttäjäkokemuksiin liittyvistä tutkimuksista. Jyväskylän yliopiston psykologian laitos puolestaan vastaa tutkimuksista, joilla selvitetään sovelluksen vaikutusta psykologiseen hyvinvointiin.

Sipoon terveyskeskuksessa on kokeiltu tyypin 2 diabetespotilaiden omahoitoa hyvin tuloksin Care4Me-hankkeessa. Siinä tutkittiin VTT:n johdolla tyypin 2 diabetesta sairastavien potilaiden omahoitoa, jossa olivat apuna sähköiset apuvälineet. Potilaat tekivät kotona mittauksia ja toimittivat tulokset matkapuhelimellaan potilastietojärjestelmään. Omahoito ja seuranta näyttävät toimivan hyvin, kun potilaalla on käytössään ammattilaisen tuki, sähköinen omahoitotili, automaattiset muistutukset ja kännykkä.

Ota yhteyttä
Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Avoinna arkisin klo 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00