Sign In

Grafeeni taipuu moneksi

 

Chalmersin teknillisen korkeakoulun koordinoima Grafeeni-hanke on valittu toiseksi EU:n lippulaivahankkeeksi. Hankkeelle on luvassa rahoitusta miljardi euroa kymmeneksi vuodeksi. VTT:llä on tärkeä rooli yhdessä hankkeen työpaketissa, jossa pureudutaan taipuisan elektroniikan kehittämiseen.

Grafeeni, yhden atomikerroksen paksuinen hiilikalvo, on materiaalitieteiden kuumimpia tutkimuskohteita, johon EU panostaa nyt vahvasti lippulaivahankkeen kautta. Grafeeni-hankkeen päätavoitteena on tuoda grafeeni tutkijoiden laboratorioista kaupallisiin tuotteisiin. Tutkimuspanostukset kohdistuvat koko arvoketjuun materiaalituotannosta komponentteihin ja järjestelmäintegraatioihin.

VTT keskittyy hankkeessa grafeenin prosessointiin, laitteiden kehittämiseen, karakterisointiin sekä demonstrointien toteuttamiseen. Kehitystyön kohteisiin kuuluvat myös grafeenipohjaiset taipuisat energiaratkaisut, antennit, sensorit, läpinäkyvät johteet sekä energiaa varastoivat komponentit. VTT:n kanssa samassa työpaketissa ovat mukana Nokia, STM, LETI, CNR, Graphenea, Varta, University of Cambridge ja University of Lille.

Grafeenin olemassaolo todennettiin tieteellisesti vuonna 2004, ja siihen liittyvä tutkimus- ja kehitystyö on vasta aluillaan. Ominaisuuksiltaan grafeeni on huippuluokkaa: se on äärimmäisen vahva, joustava, ohut, läpinäkyvä ja sähköä hyvin johtava. Tämän paletin ansiosta vain taivas on rajana sovellusten kehittämisessä. On arvioitu, että markkinoille saadaan ensivaiheessa sensoreita, urheiluvälineitä ja taipuisaa elektroniikkaa. Vuosikymmenten kuluttua jopa piin korvaaminen grafeenilla saattaa olla mahdollista.