Sign In

Satama-alueille toimivuutta ja turvallisuutta

 

Singaporen sataman toiminnasta vastaava yhtiö PSA tilasi VTT:ltä edistyksellisen langattoman tietoverkon kehitystyön, joka parantaa satamatoiminnan sujuvuutta ja tehokkuutta. Corkin satama-alueella puolestaan on kokeiltu uudenlaista WiMAX-pohjaiseen verkkoratkaisuun perustuvaa luotsijärjestelmää.

Älykkäillä teknologioilla ja automaatiolla on iso merkitys satamalogistiikan toimivuudelle. PSA pyrkii tehostamaan Singaporen sataman toimintaa älykkäiden verkonvaihtojen ja langattoman mesh-verkon avulla. Tavoitteena on lisätä automaatiota ja sujuvoittaa prosesseja sekä tukea työvoiman ja koneiden parempaa liikkuvuutta ja turvallisuutta.

Langaton mesh-verkko koostuu joukosta langattomia laitteita, esimerkiksi WLAN-tukiasemia, joiden välityksellä päätelaitteet saavat yhteyden toisiin verkkoihin, esim. Internetiin. Myös päätelaitteet voivat toimia tiedonvälittäjinä, jolloin ne reitittävät toisten päätelaitteiden tietoliikennettä tukiasemille ja edelleen muihin verkkoihin välitettäväksi.

VTT oli myös kehittämässä eurooppalaisessa tutkimushankkeessa tarkkaa ja nopeaa DockingAssist-luotsijärjestelmää, joka voi tulevaisuudessa parantaa satama-alueiden turvallisuutta ja nopeuttaa laivaliikennettä ja vähentää siten laivojen polttoaineenkulutusta.

DockingAssist-järjestelmään kuuluu satama-alueella sijaitseva tukiasema ja kevyt, kannettava luotsityökalu, joka antaa sekä luotsille että satamajärjestelmälle nopeasti tiedon laivan sijainnista, nopeudesta ja liikkeen suunnasta. Satamalaitureihin ei välttämättä tarvitse asentaa kalliita ohjausjärjestelmiä. 

Senttimetrien tarkkuuteen yltävä paikannus, navigointi ja nopeuden mittaus perustuvat WiMAX-laajakaistaverkon ja RTK-tekniikalla tehostetun GNSS-paikannusteknologian yhdistämiseen. Lisäksi WiMAX-verkko mahdollistaa luotseille pääsyn useisiin sataman lisäpalveluihin, kuten esim. ajankohtaisiin sää- ja laivaliikennetietoihin. VTT suunnitteli ja toteutti järjestelmän WiMAX-verkon.

Kaksivuotiseen EU:n DockingAssist-projektiin osallistuneet tutkimuspartnerit olivat Ateknea Solutions (projektin koordinaattori, Espanja), VTT ja ASCAMM-CTAE (Espanja). Yrityskumppaneita olivat Marimatech (Tanska), Net Technology (Kreikka), Prodevelop (Espanja), Runcom Technologies (Israel) ja Corkin satama (Irlanti).

Ota yhteyttä