5. Puusta pilveen – biotalouden digitaalinen kaksonen

Kasvuteemat: Digitalisaatio

TARVE

Metsätalous, puun jalostaminen, erilaisten bioresurssien käyttö, maatalous, ruuan tuotanto, vesitalous, tekstiilit ja uusenergian tuotanto käyttävät eri tasoisia tiedon hallinnan menetelmiä. Uusia tietovarantojen käytön mahdollisuuksia tuovat satelliittikuvaus, metsävarojen laserskannaus, teollinen internet (IoT) tuotannon eri vaiheissa ja älylaitteiden kehitys.

 

NYKYTILA JA ETENEMINEN

Biotaloudenkin kasvu tulee digitalisaatiosta
Digitaalisuus lisää joustavuutta biotalouden eri aspektien yhdistämiseen. Biotalouden yhteentoimivat järjestelmät ja asteittain käyttöön otettava big data tuovat lisäarvoa toiminnan tehokkuuteen. Biotalouteen liittyvän hyödyn tunnistaminen ja toimijoiden muutos uusiin menettelytapoihin luovat uuden liiketoiminnan mahdollisuuksia. Uudet biotalouden menetelmät ja teknologiat ovat mahdollisia ja kustannustehokkaita digitalisoinnin kautta.

Kansallinen alustaratkaisu perustuu yhteentoimivuuteen ja kansallisen palveluväylän malliin.

 

TAVOITTEET 2016 - 2018

Luodaan biotalouden digitaalisen kaksosen visio.

VTT ottaa aktiivisen edelläkävijän roolin tarvittavien rakenteiden luomisessa niin Suomessa (hallituksen digitalisaatio-ohjelma ja biotalous, Tekesin Research Benefit (CLIC, Digile), Challenge Finland) kuin EU:ssa (esim. H2020).

VTT on globaali johtaja tässä aiheessa ja Suomi kärkimaa biotalouden digitalisaation hyödyntämisessä. Keskeisessä roolissa ovat metsäteollisuuden/ biotalouden yritykset, data-analyysi sekä digitaalipalveluyritykset, VTT ja yliopistot, kuluttajat sekä ketterät teknologiatoimittajat.

Ota yhteyttä
Asiakaspalvelu
Sähköpostiinfo@vtt.fi
Puhelin020 722 7070
Avoinna arkisin klo 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00